Publicat de: Adrian | Februarie 13, 2008

Istoria, draga de ea…

Primesc zilnic o sumedenie de mailuri; unele sunt, intr-adevar, interesante, dar sunt si altele care pur si simplu ma agaseaza cu avertismente de genul „daca nu trimiti acest e-mail la X persoane in urmatoarea jumatate de ora o sa ti se intample…” nu stiu ce…

Celor din categoria a doua nu le dau importanta ba, mai mult, nu am nici un fel de remuscari sau regrete pentru faptul ca le tratez cu „respectul” cuvenit, apasand instant tasta „delete”…

Sunt insa si mesaje care ma fac sa exclam „ia uite, Bibicule, ce chestie interesanta!…” si sa le retransmit apoi cunoscutilor mei…

Din aceasta categorie fac parte si randurile de mai jos, pe care va las sa le „savurati”…

Despre igiena…

Data viitoare cand va spalati pe maini si apa e un pic mai rece decat v-ati dori, comparati situatia cu modul in care se spalau englezii prin anul 1500. Nuntile aveau loc in general in luna iunie, pentru ca singura baie din an se facea in luna mai si in prima luna a verii viitorii soti inca miroseau acceptabil. Oricum, corpul era deja imbibat de „miresmele” transpiratiei si ca sa mascheze cat de cat mirosul neplacut, miresele purtau in brate un buchet de flori (de aici a ramas obiceiul buchetului purtat de mireasa!) ; „Cada” era, de fapt, un butoi mare, plin cu apa calda. Stapanul casei avea privilegiul de a se imbaia primul, in apa curata. In aceeasi apa urmau la spalat, rand pe rand, fiii si restul persoanelor de sex masculin din familie. Apoi venea randul femeilor si, la sfarsit, al copiilor, in ordinea descrescatoare a varstelor. In final, apaera atat de murdara, incat puteai pierde un bebelus prin ea.

De atunci dateaza la britanici vorba „Nu arunca pruncul odata cu apa in care te-ai spalat”.

Regina Elisabeta I a Angliei a ramas celebra si prin urmatoarea declaratie, facuta cu mandrie: „Fie ca e nevoie sau nu, eu o data la trei luni ma spal !”    

„Ploua cu pisici si caini”… 

Casele erau acoperite cu snopi de paie sau coceni, fara scanduri dedesubt. Acoperisul casei era singurul loc in care animalele se puteau adaposti de frig. Drept pentru care cainii, pisicile si alte vietati mai mici (soareci, gandaci etc.) se cuibareau in paiele care acopereau casa. Cand ploua, paiele deveneau alunecoase si animalele cadeau uneori direct peste oameni. In acea perioada a aparut zicala „Ploua cu pisici si caini”.  Adapostirea animalelor in acoperis a fost si motivul pentru care s-a inventat baldachinul. Insecte sau diverse materii fecale puteau murdari asternutul la orice ora. Cineva a avut geniala idee de a intinde deasupra patului un cearsaf, pentru protectie…   

Pragul…

Bogatasii isi faceau podeaua casei din dale de piatra, care deveneau alunecoase pe vreme umeda. Pentru marirea aderentei in timpul mersului, se presara prin casa pleava. Reimprospatate succesiv, straturile de pleava amestecata cu apa atingeau uneori grosimi apreciabile. La deschiderea usii de la intrare, exista pericolul ca amestecul de pleava cu apa sa curga afara din casa. Problema a fost rezolvata prin inventarea pragului. 

Rosiile sunt otravitoare…

Pe vremea aceea, in fiecare bucatarie exista un cazan metalic mare, atarnat deasupra focului, pentru gatit. Carnea era destul de rara, asa ca oamenii mancau mai mult fiertura de legume. In zeama ce ramanea de seara se adaugau a doua zi apa si legumele si tot asa. Astfel, o parte din mancare ajungea sa fie veche de saptamani. Cei mai instariti mancau din vase realizate dintr-un aliaj care continea si plumb, pentru ca acesta putea fi prelucrat mai usor. Alimentele acide dizolvau plumbul, care ajungea in organism si provoca otravirea sau chiar moartea. Din aceasta cauza, rosiile au fost considerate in urmatorii 350 de ani ca fiind  otravitoare.   

Farfurii din coaja de paine…

Saracii mancau din niste bucati de lemn scobite, care tineau loc de farfurii. Vasele se mai faceau si din paine foarte veche, din care se scotea miezul si care rezistau cateva mese bune. Ambele variante de „farfurii” nu erau spalate niciodata dupa folosire. De aceea, se intampla des ca vasele sa faca viermi… Painea se impartea intre membrii familiei, in functie de statutul fiecaruia. Cei care munceau capatau coaja inferioara, din partea de jos a painii, restul familiei – partea din  mijloc, mai mult miez – iar oaspetii primeau coaja superioara.   

Priveghiul…

Pentru baut rachiu sau whisky erau folosite cesti din plumb. Combinatia alcool-plumb fiind atat de toxica incat ii scotea pe multi din uz pentru cateva zile. Chefliii gasiti intinsi pe marginea drumului erau considerati morti si pregatiti pentru inmormintare. Inainte insa de a fi ingropati li se mai dadea o sansa – erau asezati pe masa din bucatarie timp de cateva zile. Asteptind ca „mortul” sa-si revina – ceea ce se intampla de multe ori – rudele si prietenii mancau si beau in jurul mesei. Asa a aparut obiceiul priveghiului.  

 Salvat de clopotel…

Cei care din greseala erau ingropati de vii erau salvati de un clopotel. Teritoriul Angliei este locuit de multi, multi ani, asa ca, la inceputul secolului al XVI-lea, a inceput sa fie criza de locuri de veci. Solutia a fost scoaterea sicrielor mai vechi, depunerea osemintelor in niste depozite si refolosirea spatiului pentru un mort „proaspat”. La deschiderea vechilor sicrie s-a constatat ca unul din 25 era zgariat de unghii pe interior. Dandu-si seama ca unii semeni de-ai lor au fost  ingropati de vii, englezii au inventat un mecanism de salvare a celor ingropati de vii. De mana „mortului” era legata o sfoara, care, printr-o gaura in sicriu, era legata la un clopotel, montat langa mormant. Patrulele din cimitir supravegheau clopoteii. De aici vine vorba „saved by the bell” („salvat de clopotel”). 

Sa mai zica cineva ca istoria e plictisitoare…  

Anunțuri

Responses

  1. Adrian,

    Dacă s-ar studia perlele astea la istorie, cred că mulţi ar îndrăgi materia! De mult nu m-a mai amuzat vreun post al cuiva precum acesta!

    Mihai

  2. @ Mihai – cred ca fiecare materie, fiecare discurs poate fi facut mai interesant datorita unor „perle”… Una dintre materiile mele preferate din vremea studentiei a fost Limba Romana Contemporana (LRC) – de fapt, o materie cu un suport de curs anost si o profesoara multe prea tehnica si prea rigida in maniera de predare. Avea insa un asistent care facea ca orele de seminar sa fie un adevarat deliciu, tocmai pentru ca le presara cu astfel de perle… La fel si Ion Coja, cu care am facut Lingvistica generala… Materia propriu-zisa am invatat-o din carti, nu de la cursurile lui… acolo omul pornea de la premisa ca citisem bibliografia si ne prezenta o serie de intamplari si situatii concrete (cu perlele de rigoare) in care se regasea teoria deja insusita…

    Ma gandesc deja la un post viitor in care sa le grupez pe cele mai interesante, asa ca nu voi da acum prea multe detalii…

  3. Adrian,
    La chestii din astea ti-ai castigat un cititor fidel! Abia astept sa ai timp pentru ele. Am gustat dintotdeauna intamplari, vorbe cu talc, fragmente de viata, ‘perle’ de genul acesta.
    Raman pe receptie.

  4. Adi, chiar sunt interesante… mai asteptam astfel de postari! astea merg si cu „stiati ca?”

  5. @ mihai – ce-mi faci… asta e manipulare… 😀

    Week-endul asta incerc inca un post asemanator…

    @ ciprians – thks, bro! Cred ca merg si cu „stiati ca”…

  6. Nu te manipulez frate… Ce interes as avea? 🙂

    Apropos de farfuriile din coaja de paine… In lumea anglo-saxona contemporana se serveste o supa mai cremoasa in farfurie din coaja de paine… evident, nu mucegaita 🙂 fiindca e de unica folosinta si, chiar se mananca odata cu supa… Am mancat asa ceva de doua ori si mi-a placut… Probabil este o reminiscenta din alte vremuri… who knows?

  7. @mihai – interesant meniu… ma duc sa incerc si eu o coaja de paine… Bine, recunosc, nu am suficient curaj incat sa risc cu supa… Poate si pentru ca painea nu e suficient de veche… 🙂

    O sa incerc cu o salata…

  8. Interesante ff interesante. Se pare ca suntem mai multi carora ne plac.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: