Publicat de: Adrian | martie 12, 2008

Ioan Bunaciu: „timpul marturisirilor” (3)

In ultima parte a materialului publicat in Jurnalul Teologic (volumul aniversar), pastorul Ioan Bunaciu vorbeste despre modul in care decurgeau, in acele vremuri tulburi, relatiile cu strainii, evanghelizarile… relatiile cu Departamentul Cultelor…

Tot in paginile de mai jos veti gasi relatarea intalnirii dintre un misionar american si mitropolitul Corneanu, care i-a cerut americanului ca „atunci cand mai vine in evanghelizare la invitatia dr. Bunaciu, sa vina si la el in biserica”… Precum si modul in care s-a reusit pastrarea functionarii orchestrei din Ferentari, in conditiile in care majoritatea celorlalte au fost desfiintate, modul in care s-a reusit obtinerea aprobarii constructiei bisericii din Ferentari, dupa 7 ani de staruinte… si multe alte detalii interesante…

Sunt materiale mai mult decat relevante despre contextul general al perioadei, precum si despre diferitele tertipuri la care erau nevoiti sa recurga pastorii, pentru a-si vedea atinse obiectivele – supravietuirea bisericilor pe care le pastoreau…

  

pagina 21 

pagina 22

pagina 23

pagina 24

pagina 25


Răspunsuri

 1. ADRIAN,

  Sunt uimit ca se pierde din vedere contextul in care au slujti unii oameni din bisericile noastre!

  Tare ma tem sa nu dam in fariseism sau saducheism cand analizam vietile unora, unii raman cu formele, altii cu articolele!

 2. Florin, o sa te rog sa fii mai explicit. Sincer, eu unul nu am inteles mare lucru din ce ai vrut sa spui. Poti reveni cu mai multe detalii?

  Vorbesti la modul general. As prefera sa spui direct la ce sau la cine te referi. La comentarii? La textul care insoteste postarile? La vreunul din comentatori? La mine?

  Multumesc anticipat!

 3. Am spus de fapt condensat ca unii doar privesc selectiv, e vorbba de cei acuzatori care au facut singura lor fapta buna de a da cu parul in altii care au cautat sa faca ce stiau si ce puteau pentru Domnul iar unii raman cu „articolele” de Lege adica doar cu rigurozitatea, iar altii cu „formele” de oameni piosi> mai clar sunt convins ca in spatele acestei lupte de devoalat „secu” sunt de fapt intentii directionate politic fariseic, adica pe sleau opozitia talibana din cadrul unor denominatiuni crestine evanghelice!

 4. Scuze pentru unele scapari de tehnoredactare. Precizare nu subliniez sinu ma pronunt cu privire la persoana ta pentru ca nu e cazul, ma refer la unele personaje care nici macar nu aveau liceul terminat cand cei acuzati slujeau in conditii nu usoare!
  Dar va veni vremea cand unii vor spune: Doamne, Doamne n-am scris noi carti in Numele Tau! Da dar niciodata nu Le-am vazut cu ochi buni, pentru ca V-am spus Nu judecati!!! E posibil?!?!

 5. @ florin murat – multumesc pentru precizari. Tot e destul de ambiguu, dar cred ca inteleg unde bati.

  Eu unul cred ca toate lucrurile astea si-au avut rostul lor, chiar daca unii au trebuit sa sufere, chiar daca altii au triumfat ori au regretat unele gesturi. Cred ca am avut cu totii de invatat o lectie – poate mai dureroasa decat era cazul.

  Mai mult decat atat, la nivel macro, majoritatea evanghelicilor a cazut de acord asupra unui singur lucru: avem o problema. Nu suntem inca toti de acord asupra unor alte intrebari – care e acea problema? Cum putem iesi din criza?

  Deci, mai avem ceva cale de mers…

  Oricum, am remarcat si pe alte bloguri ca incepe sa se simta, fie si doar firav, nevoia de a evidentia si lucrurile bune, meritele cuiva in Lucrare, nu doar partile mai putin bune…

 6. M-am hotarat destul de greu sa scriu ceva si nici nu as vrea sa judec in nici un fel. Cred ca Dumnezeu e suveran si in mainile Lui istoria e modelata prin oameni.
  Cred ca fr. IB si-a slujit Mantuitorul in modul in care a crezut ca e cel mai bine in acele vremi (asa cum au facut si altii).
  Totusi atat ultima fraza cat si impresia generala (destul de idilica) despre modul in care este oglindit regimul comunist m-au determinat sa-mi exprim parerea de rau ca un om cu o asemenea experienta de viata in slujire reuseste sa transmita o imagine falsa cu privire la o perioada crunta din istoria noastra.
  Ca unul care mi-am trait o buna parte din viata in acea perioada si stiu ca adevarul este altul nu mi-as dori ca aceasta marturie sa fie citita de copiii mei pentru ca le-ar contura o imagine gresita cu privire la acea perioada istorica.
  Nu contest experientele, faptele si realizaril fr IB ci doar observ ca toate pun intr-o lumina pozitiva regimul ateist si intr-o lumina negativa pe toti cei ce au avut probleme cu acest regim (ma refer la pastori in speta).
  E doar opinia unui parinte…

 7. De acord cu o parte din afirmatiile dumneavoastra:

  „Cred ca Dumnezeu e suveran si in mainile Lui istoria e modelata prin oameni.
  Cred ca fr. IB si-a slujit Mantuitorul in modul in care a crezut ca e cel mai bine in acele vremi (asa cum au facut si altii).”

  In rest, vorbim despre o experientare subiectiva a realitatii, din partea fiecaruia dintre noi. In functie de modul in care am perceput NOI acea realitate, o descriem apoi, fie in scris, fie prin viu grai, in diverse relatari.

  Sincer, eu unul nu sunt in masura sa judec lucrurile in masura in care o pot face cei care au trait experiente similare si au avut acces la niveluri similare – si ma refer aici atat la relatiile cu autoritatile de atunci, cat si la cele cu personalul clerical sau cu „dizidentii”.

  Am apreciat insa faptul ca, intr-o vreme in care se demolau biserici, domnia sa si multi altii impreuna cu el au reusit sa ridice cladiri, sa consolideze relatiile dintre membrii bisericilor si sa contribuie la supravietuirea unui cult. Apoi, dupa ce regimul s-a schimbat, Bunelul, cum i se mai spune, in loc sa se bucure de linistea pe care i-ar fi putut=o aduce pensia, a pus umarul la punerea pe picioare (nu pe butuci, cum au incercat altii!) a invatamantului teologic baptist la nivel universitar.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: