Publicat de: Adrian | mai 28, 2008

Preotii si-au facut sindicat… Parol!

Sindicatul Pastorul cel Bun, infiintat de 35 de preoti, are personalitate juridica din data de 22 mai 2008! El va apara si promova drepturile preotilor, ale caror principale nemultumiri sunt legate fie de discrepantele financiare mari dintre debutanti si ierarhii bisericesti, dar si de faptul ca un preot „obisnuit” nu poate lua decizii in propria parohie fara „binecuvantarea” arhiepiscopului.

Detalii aici.

Hmmm… Problema poate fi privita din mai multe unghiuri. Pe de o parte, avand in vedere faptul ca preotii sunt salariati de la buget, adicatelea „platiti de Stat”, au tot dreptul sa isi faca un sindicat.

Pe de alta parte insa, avem de-a face cu „salariatii” unei denominatiuni religioase, ai unei Biserici. Iar intr-o oranduire bisericeasca atat de conservatoare cum este Biserica Ortodoxa Romana, lucrul acesta parca „miroase a razmerita”… Adica, altfel spus, intr-o structura piramidala, cum este BOR-ul, unde fiecare, teoretic cel putin, isi stie locul si rolul, un Sindicat are sanse de reusita putin mai mari decat zero… Tocmai din acest motiv marturisesc ca admir curajul initiatorilor, si astept cu nerabdare urmatorul comunicat de presa oficial al Patriarhiei…

 

UPDATE:

 

Pe site-ul Patriarhiei am gasit urmatorul comunicat al Biroului de Presa (preluat integral):

 

MITROPOLIA OLTENIEI
Biroul de presă

Despre constituirea unui sindicat al preoţilor

         Faţă de încercarea constituirii unui sindicat al preoţilor, Mitropolia Olteniei, face  următoarele precizări:

         Sindicatul este o structură de origine pur lumească, izvorâtă din transformările pe care viaţa socială le-a cunoscut în urma industrializării, deci, o necesitate de tip social, determinată de particularităţi istorico-economice.

         Ştim şi credem că Biserica este comuniunea clericilor şi credincioşilor, între ei, şi a tuturor cu Dumnezeu.

         Între slujirea de preot şi activitatea de tip sindical există o structurală incompatibilitate, misiunea preotului fiind aceea de a uni pe oameni între ei şi cu Dumnezeu, în timp ce activitatea sindicală presupune confruntări şi tendinţe separatiste.

         Este adevărat că şi în viaţa bisericească apar, uneori, probleme datorate unor insuficienţe  de comunicare şi  a unor incoerenţe în împreuna noastră lucrare. Acestea, însă, au origini îndepărtate, iar îndreptarea lor constituie una dintre preocupările noastre de căpătâi. Mai mult, este necesar ca la primenirea vieţii bisericeşti, tocmai în aspectele evocate mai sus, să găsim calea unei împreune glăsuiri în interiorul Bisericii: ierarhi, preoţi şi credincioşi.

         Primenirea nu va putea fi posibilă prin apelarea la mentalităţi şi acţiuni de tip sindical, construite prin şi către diviziune şi conflict. Promovând astfel de atitudini, criza se va mări, iar fenomenul de secularizare a relaţiilor bisericeşti se va adânci.

         De aceea, chemăm stăruitor la dialog, sinceritate şi încredere, nădăjduind, cu ajutorul lui Dumnezeu, în îmbunătăţirea vieţii noastre bisericeşti.

Mitropolia Olteniei


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: