Publicat de: Adrian | iulie 16, 2008

O noua religie: „fumatul in numele bunului dumnezeu”

Nu, nu este o greseala. Nici informationala, nici de exprimare. Ma veti intreba atunci de ce am scris numele lui Dumnezeu cu minuscula. Raspunsul este simplu. Pentru ca nu este vorba despre una si aceeasi Persoana.

Dar sa va spun despre ce este vorba. Patronul unei cafenele din Olanda a gasit metoda perfecta de a eluda legea anti-fumatului in spatii publice, care va intra in vigoare in aceasta tara incepand cu data de 1 iulie. Cum libertatea religioasa este respectata si garantata in tara lalelelor, si practic, nu doar teoretic, ca pe alte meleaguri, nenea Bush (nu prezidentul american, ci patronul cafenelei) s-a gandit ca n-ar fi rau sa creeze o noua religie: „Biserica unica si universala a fumatorilor Domnului”. Desigur, nu a explicat despre ce „Domn” este vorba, dar putem deduce lesne, si fara studii teologice aprofundate, ca nu este unul si acelasi cu Cel venerat de crestini. Cum de unde? Simplu: aflam de la Mediafax ca „sfanta treime” (iertata-mi fie scrierea cu minuscule, iarasi, dar cred ca majusculele se cuvin doar adevaratei Treimi) venerata in cadrul acestei noi religii este alcatuita din „fum, foc si scrum”.

De aceasta „gaselnita” intr-ale pastrarii fumatului in cafenelele olandeze s-au gandit sa beneficieze si alti proprietari, care se vor transforma ad-hoc in apostoli ai noii religii…

Sunt tare curios care va fi reactia justitiei olandeze in final. Daca va fi recunoscuta ca atare, si daca membrilor ei li se va permite sa fumeze in spatiul public „in numele bunului dumnezeu”, cred ca se creaza astfel un precedent periculos, deschizand drumul altor „religii”: cea a utilizatorilor de heroina in numele bunului dumnezeu, cea a hotilor de masini in numele…, cea a pedofililor in numele… Inchei, inainte de a fi acuzat ca nu recunosc libertatea religioasa a noii denominatiuni… In fine, daca tot e posibil sa se intample, atunci mai indraznesc sa spun, cat se poate de deschis, ca nu o consider decat o simpla, dar infama metoda de eludare a legii. Iar unii ultra-conservatori (pentru ca am aflat ca nu mai exista doar conservatori, ci si ultra-conservatori… si aici astept aparitia mega-si a a hiper-conservatorilor…) ar avea toate motivele sa o considere o parodiere a propriei credinte sau chiar o blasfemie, nu?

Desigur, crestinismul in sine, din fericire, este o religie extrem de toleranta. Dar nu poti sa nu te intrebi care este limita dintre toleranta si punctul in care ar trebui sa nu mai permita parodierea propriilor valori, din motive pur comerciale, din mercantilism…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: