Publicat de: Adrian | august 28, 2008

Realitatea “colaboratorilor” si realitatea “demascatorilor”? (2)

Este oarecum dificil sa incerc sa explic acest concept care-mi „bantuie” gandurile de ceva vreme incoace. Daca gandesti asa, nu te pot condamna. La urma-urmei, pare logic sa gandesti ca realitatea este una singura, si ca in nici un caz nu se poate vorbi despre „realitatea mea” sau „realitatea ta”, recte realitatea demascatorilor sau realitatea colaboratorilor.

Ca sa incerc sa ma fac inteles, voi face apel la o ilustratie a regretatului pastor Richard Wurmbrand. Se spune ca, la un moment dat, unor orbi li s-a cerut sa descrie un elefant. Acestia au fost pusi in aceeasi incapere cu un pahiderm, l-au pipait, dupa care fiecare a descris modul in care „arata in realitate elefantul”…

– „Este ca un pom” – a spus primul, care ii pipaise piciorul.

– „Nu, este ca un sarpe subtirel, dar plin de forta” – a sarit al doilea, care ii pipaise coada.

– „Va inselati amandoi. Este, intr-adevar, ca un sarpe, dar nu este subtirel, ci robust si seamana putin cu un aspirator…” – a tinut sa ii corecteze cel de-al treilea, care pipaise trompa elefantului.

Intrebarea fireasca, aici, ar fi care dintre cei trei orbi au descris „realitatea-realitate”, adevarul-adevarat, REALITATEA. Raspunsurile ar putea fi… fiecare, nici unul, toti trei… nu-i asa?

De fapt, nici unul nu a avut dreptate… pentru ca elefantul nu este nici ca un pom, nici ca un sarpe subtire, nici ca unul robust sau ca un aspirator… Sau… daca stam sa ne gandim bine, si analizam realitatea fiecaruia dintre ei, toti au avut dreptate, descriindu-si propria experienta, propriile trairi, propria realitate. Si totusi, chiar si punand cap la cap toate cele trei viziuni si experiente, nu reusesti sa capeti viziunea de ansamblu, „realitatea-realitate”, imaginea reala a elefantului. Nu o poti face pentru simplul motiv ca cei trei au, intr-adevar, un simt tactil extrem de dezvoltat, dar le lipseste acuitatea vizuala. Daca li s-ar alatura celor trei cineva care poate oferi si o alta perspectiva, cu siguranta imaginea elefantului, descrisa de cei patru, ar fi una mai apropiata de realiate.

Ceea ce incerc sa spun este ca, prin natura noastra umana, suntem subiectivi. Oricat am incerca sa fim de obiectivi, toate informatiile pe care le culegem sunt trecute prin filtrul propriei noastre culturi, experiente, valori etc. De cele mai multe ori, lucrul acesta se intampla aproape inconstient. Cei care au colaborat in trecut au facut-o datorita fie datorita unor presiuni, fie datorita unor convingeri personale (care ar putea, la o adica, sa fie unele cat se poate de oneste si de nobile). La randul lor, cei care vor demascarea lor doresc lucrul acesta fie datorita unor convingeri personale (si aici pot fi invocate dorinta de a purifica Biserica, de a face dreptate, de a-i ajuta pe colaboratorii de ieri sa se impace cu Dumnezeu sau cu ei insisi etc.), fie din dorinta de razbunare (fie ea si doar la nivelul subconstientului, mascata bine sub te miri ce motivatii religioase), fie pentru ca au fost manipulati extrem de bine si de subtil de persoane care au diverse interese.

Oricare ar fi categoria din care faci parte, cert este un lucru: exista realitatea ta si realitatea lui. A ta, care ai colaborat, si a lui, a celui care vrea cu orice pret sa te demaste. A ta, a celui pornit sa deconspire „fostii sau actualii securisti”, si a lui, a celui care a suferit tot greul si naduful zilei, care poate fi privit ca un colaborator, chiar daca, poate, le-a oferit autoritatilor de atunci tot felul de nimicuri, pentru a fi lasat in pace sa lucreze in locul in care a fost convins ca Dumnezeu l-a asezat sa lucreze. Oricat de greu ar fi pentru tine sa accepti acest lucru, esti subiectiv, la fel ca oricare alt muritor. REALITATEA, scrisa cu majuscule, din pacate, nu este nici realitatea ta, nici realitatea lui. Adevarul obiectiv este unul singur. Din pacate, pentru a capata o imagine cat mai apropiata de cea REALA, ADEVARATA, este nevoie de disponibilitatea de a asculta si opinia celuilalt, de a nu te mai bizui DOAR pe propriile tale experiente si convingeri, ci si pe ale CELUILALT. Chiar daca, poate, CELALALT este in tabara adversa, pe care o detesti. Daca te intereseaza intr-adevar REALITATEA, ADEVARUL, atunci vei fi dispus sa treci peste micile mizerii legate de PERSOANE, pentru a analiza cat mai obiectiv posibil FAPTELE. Alaturi de tine o va face si altul, chiar din daca va fi dintr-o alta perspectiva. Din mai multe piese de puzzle se poate obtine o imagine intreaga… Dintr-una singura… este aproape imposibil. Si sunt optimist cand spun „aproape”… Sau poate ca sunt doar politicos…

Acum, ca stiti ce vreau sa spun prin „realitatea colaboratorului” si „realitatea demascatorului”, cred ca imi veti putea intelege (sau poate chiar impartasi) mai bine una din intrebari: oare sunt chiar atat de interesat de REALITATE, de ADEVAR, incat sa fiu dispus sa privesc, fara prejudecati (sau macar reducandu-le la minimum) si la „realitatea lui”, chiar daca ea este intr-o vizibila opozitie cu „realitatea mea”?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: