Publicat de: Adrian | septembrie 17, 2008

„Intalnirea cu credinta – o tehnica psihiatrica deosebit de importanta”

Daca afirmatia nu ar fi fost facuta la noi, in contextul secularizat al psihiatriei romanesti, poate ca afirmatia nu m-ar fi surprins.

Doar exista si sunt destul de popularizate rezultatele cercetarilor lui Harold Koenig, cel putin printre terapeutii care impartasesc, pe langa cunostintele de specialitate din domeniul psihiatriei si psihologiei, si preceptele crestine. Domnia sa a aratat ca este extrem de util sa crezi, sa impartasesti o serie de credinte si de precepte religioase. Mai mult decat atat, el a facut un studiu in care a comparat doua esantioane – unul de credinciosi practicanti, si altul de „atei” sau de liber-cugetatori. Rezultatele studiului sau au fost, de departe, in favoarea crestinilor practicanti.

Se pare ca, mai nou, credinta nu mai este considerata nici la noi „opiumul poporului”, nici macar de institutiile care se ocupa cu tratarea bolnavilor psihici, in marea lor majoritate conduse de medici care au studiat, printre alte materii de specialitate extrem de „utile” in intelegerea si tratamentul celor cu astfel de probleme, si materialismul dialectic, evolutionismul stiintific etc. (vorba ceea, eu am avut parte de asemenea cunostinte „de specialitate” chiar si in anul 2001, cand am participat, in cadrul instuirii mele academice, la un curs de neuropsihologie si neurocibernetica, unde „proful” ne-a vorbit despre supa primordiala si despre evolutionism… apropo, cica noi ne-am afla acum in cea mai avansata faza a evolutiei… in cea informationala…).

Am citit aici un articol despre bolnavii psihici cu afectiuni cronice de la Socola, care au fost dusi de medicii curanti psihiatri, in excursie terapeutica la manastirile din nordul Moldovei. Ei, e adevarat ca bolnavii nu au fost insotiti doar de medici si de asistenti, ci si de… gardieni, dar important este ca s-a reusit observarea unui fapt: tratamentul psihic este ajutat enorm de factorul credinta. Iar daca lucrul acesta a fost constatat de dr. Constantin Romanescu, unul dintre cei mai cunoscuti psihiatri de la noi, atunci lucrul acesta chiar inseamna ceva…

Inchei cu un scurt fragment din constatarile psihiatrului:

„Unii dintre cei care vor şi urmează să fie psihiatri gândesc în mod redus, excluzând din meseria lor această tehnică psihiatrică foarte importantă: întâlnirea cu credinţa. De aceea, a fost şi o lecţie practică de psihiatrie” (dr. C. Romanescu, Socola).

Publicitate

Răspunsuri

  1. Excelentă temă! Pentru că sunt destui „dinozauri” tributari concepţiilor comuniste, materialist-dialectice, etc, care încă mai îmbâcsesc lumea, copiii, tinerii, cu cele ce le-au fost băgate în cap în acele timpuri deformante pt spiritul uman. E nemaipomenit când oameni de ştiinţă au curajul (da, este un curaj!) să-şi afirme identitatea creştină şi să o facă cu toată convingerea, ca o mărturisire autentică. Măcar la aceste mărturisiri să încerce să ia aminte cei ce bravează prin…”necredinţă”. Le-am citit într-o zi unor tineri ceva spus de Einstein cu privire la credinţă. Au rămas surprinşi. I-am întrebat: ei? Puteţi spune că Einstein era ignorant, prost, bigot pt că credea în Dumnezeu? Nu au mai zis nimic.
    Aşa şi cu aceşti medici care arată binefacerile credinţei! Bravo lor!

  2. @ alex – poate ne impartasesti si noua, aici, acele ganduri ale lui Einstein. Sunt sigur ca nu as fi singurul care le-ar aprecia.

  3. ok. O sa le caut. Ca de obicei, sunt „puse bine” şi greu de găsit când ai nevoie de ele.

  4. http://www.roseinthedesert.wordpress.com un nou blog crestin care a inceput sa graiasca doar de o saptamana 🙂 Sa fiti binecuvantati!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: