Publicat de: Adrian | octombrie 27, 2008

Primul mars al pietonilor din istoria Capitalei

Cunoastem cu totii problemele legate de parcarile din Bucuresti (sau, mai corect spus, de lipsa lor), de orele intregi – si din ce in ce mai lungi si mai numeroase – pe care suntem nevoiti sa ni le petrecem in trafic pentru a ajunge la serviciu sau acasa, de faptul ca vara coboram din autobuze mai devreme doar pentru a putea respira sau pentru a ne usca hainele ude (de transpiratie… a noastra sau a altora…)… Cunoastem si motivele care au fost invocate de fiecare data cand cei doi-trei petenti hotarati sa faca ceva au solicitat schimbari importante… Si cunoastem, de asemenea, sentimentul de revolta cu care ne-am confruntat fiecare din noi atunci cand am fost stropiti cu noroi sau cu apa murdara de masinile care treceau in viteza, cand am fost nevoiti sa mergem pe carosabil atunci cand un sofer indolent a ocupat intregul trotuar pe considerentul ca „eu unde parchez, manca-t-as?” s.a.m.d.

Iata insa ca in data de 27 octombrie 2008, trei ONG-uri – ARCVIPP, Asociatia Salvati Bucurestiul si Asociatia pentru Protectia si Siguranta Cetateanului, impreuna cu o institutie publica din Bucuresti, DGASMB – Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, organizeaza primul mars al pietonilor din istoria Capitalei, pentru a aduce in atentia tuturor celor interesati, la 20 de ani de la adoptarea primei Carte europene a drepturilor pietonului, statutul si drepturile pietonului. Demersul organizatorilor este intemeiat si binevenit, constituind urmarea fireasca a unei realitati devenite nefiresti: statisticile oficiale arata ca nu mai putin de 55% din randul victimelor din trafic sunt pietoni. Da, acea cantitate considerata neglijabila pana nu demult, in conditiile in care toata lumea vorbeste despre problemele conducatorilor auto, al biciclistilor etc. Pentru ca, este adevarat, unii dintre noi suntem si conducatori auto sau biciclisti. Dar, in final, sa nu uitam faptul ca TOTI suntem… pietoni.

Marsul, care va fi unul pasnic si civilizat, va avea ca motto intrebarea: „Pietoni, mai existati?”. Punctul de intalnire este Palatul Sutu (statia de metrou Universitate), la ora 15.00. De acolo, participantii vor merge pe B-dul Elisabeta, cu o scurta escala la sediul Politiei Capitalei, apoi la Primaria Municipiului Bucuresti, si se vor opri in Parcul Cismigiu, unde vor fi aprinse lumanari in memoria victimelor accidentelor rutiere.

Anexez, in final, primul decalog al pietonului, intocmit si insusit de organizatori:

 

Decalogul pietonilor bucuresteni

  

 

1. Suntem participanti activi la trafic, nu cantitati neglijabile. Suntem protagonisti, nu simpli figuranti.

 

2. Avand in vedere faptul ca am ales sa ne deplasam pe jos, stimati conducatori auto, va rugam sa ne respectati dreptul de a nu fi agresati de claxoane, injurii, viteza marita, noxe. Va multumim anticipat!

 

3.Vrem sa circulam in siguranta pe trecerile de pietoni, la trecerile intre semafoare, conform legislatiei rutiere.

 

4. Va rugam sa ne eliberati trotuarele de masinile parcate neregulamentar, intrucat daca ne obligati sa circulam pe strada ne expuneti riscului accidentarii.

 

5. A fi pieton in Bucuresti nu este similar cu a fi victima a traficului rutier. Copiii si varstnicii trebuie sa devina cele mai protejate categorii de pietoni, nu cele mai expuse.

 

6. Inamicul nostru nu este automobilul, ci acela care il conduce agresiv si il foloseste excesiv, cu un comportament necivilizat la volan, asa-numitul „bizon” din trafic.

 

7. Respectati-ne dreptul de a trai in siguranta, noi si familiile noastre, intr-un Bucuresti nepoluat, mai curat, cu spatii verzi protejate!

 

8. Avem dreptul la spatii stradale libere de masini in zone cultural-istorice, in piete, ca in alte mari orase europene. Si pietonii, dar si turismul ar avea astfel foarte mult de câstigat.

 

9. Avem dreptul sa beneficiem de un transport in comun eficient, ritmic si civilizat, sa nu ajungem stresati si obositi la locurile de munca sau acasa, la familiile noastre.

 

10. Avem obligatia sa contribuim prin initiative, proiecte, actiuni, de dorit cu concursul mass-media, care speram ca va avea in atentie si pietonii, la realizarea celor de mai sus, participând astfel la progresul componentei educationale a pietonilor in traficul bucurestean si in ansamblu in tot ceea ce priveste comportamentul in viata citadina a capitalei, in conformitate cu cerintele si normele europene (Carta Europeana a Drepturilor Pietonului – 12 octombrie 1988).  

 

 UPDATE – Marsul pietonilor in imagini:

Fotoinfo – Gandul

InConstantIN

 

 

 


Răspunsuri

 1. Merci pentru link 🙂 !

 2. Placerea e de partea mea. Nice pictures!

 3. Mersul pe jos e cel mai ieftin fitness,bodybuilding,step,mod de a filzofa[Socrate si discipolii]
  E cool
  E apostolesc
  Per pedis apostolorum

 4. @pedisapostolorum – depinde… Daca intarzii la serviciu, s-ar putea sa te coste foarte scump… 🙂

  Oricum, este foarte sanatos sa mergi pe jos. Zilnic. Macar vreo 10-15 minute.

  Si sunt de acord cu faptul ca e apostolesc. Vorba dictonului… „per pedes apostolorum, non Mercedes misionarum…” 🙂

 5. right

 6. yeap…

 7. Tudor Gheorghe:,,Ochii tai ma baga-n boala
  Sprincenele ma doboara
  Lele, lelisoara
  De n-ar fi ochi si sprincene
  N-ar mai fi pacate grele”
  Oare?
  Fiscul,daca-nchide ochii,totul e ok

  Bine ca Base n-a pus taxa de utilizare a trotuarelor
  doar a pisoARELOR
  Neecologice
  Ca,cei ce merg per pedes…au nevoie si de alte utilitati ecologice coco chanel nr 5,yeah…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: