Publicat de: Adrian | octombrie 29, 2008

Lectii de circulatie rutiera pentru carutasi. Pe cand si pentru posesorii de scutere?

Zice-se intr-un ziar ca ar exista o initiativa a unor politisti de la brigada rutiera din judetul Gorj prin care conducatorii de atelaje, alias conducatorii de vehicule cu tractiune balegoasa, alias carutasii, vor primi lectii de circulatie rutiera. O initiativa cat se poate de laudabila, trebuie sa recunosc. Probabil ca nu intamplator initiativa le apartine unor… olteni, care, conform unor descoperiri recente, ar fi „taticii” europenilor. Adicatelea primii europeni. Asta… asa… ca sa le faca in ciuda celor care fac tot felul de bancuri pe seama lor…

In fine, zice-se ca mai toate carutele din Gorj vor avea cate un triunghi reflectorizant montat in partea din spate, iar carutasii vor avea – si vor purta – veste reflectorizante. Suna a film SF dar, daca se va face intr-adevar, tot respectul pentru initiatori. Chiar si daca nu se va reusi mai nimic, sincer, consider ca initiativa tot merita laudata, pentru simplul motiv ca aduce in constiinta oamenilor ideea de responsabilitate sociala vizavi de participarea lor la trafic (participare extrem de tensionanta, dealtfel, pentru majoritatea soferilor care-i intalnesc in cale).

Dar cred ca lucrurile pot merge si mai departe. Daca, bunaoara, in Bucuresti carutele au interzis (cel putin in teorie), deci (tot teoretic) nu mai constituie o amenintare (nici ele pentru soferi, nici soferii pentru ele), in schimb lucrurile cred ca ar putea fi extrapolate putin si adaptate. De exemplu, am constatat ca exista din ce in ce mai multe scutere, motociclete si mopede in trafic. Nimeni nu poate contesta faptul ca, in timp ce majoritatea soferilor stationeaza in trafic, din cauza blocajelor, posesorii de vehicule pe doua roti inainteaza. Si inca repede. Pentru ca se pot strecura printre masini, pe marginea strazilor, pe mijlocul lor, ba chiar si pe trotuare.

Marea problema este insa ca, daca pentru soferii de motociclete se solicita o serie intreaga de cunostinte in domeniul rutier si chiar este necesara obtinerea unui permis special (A-ul), posesorii de scutere, intr-o proportie halucinanta, nu au nici cele mai elementare cunostinte de genul acesta. Ar fi interesant sa va numarati cunoscutii care au un scuter si sa vedeti exact cati dintre ei stiu regulile de circulatie, sau macar semnele de circulatie de pe stalpi. Iarasi, ar fi interesant sa treceti in revista scuterele care va „taie” calea intr-o singura zi si sa vedeti cam care este media de varsta a posesorilor acestora… Un tanar care nu stie regulile de circulatie, dar are in stapanirea sa cativa cai putere si posibilitatea de a goni mult mai tare decat cu o bicicleta si, in plus, crede ca poate si impresiona spectatorii de ocazie… ei bine, un astfel de specimen constituie un real pericol pentru oricine. Chiar si pentru cei care merg pe trotuar, nu doar pentru soferii care pot intra in belele extrem de mari fara a avea nici o alta vina decat aceea de a-i fi intalnit pe niste copii inconstienti si teribilisti aflati pe scutere… Au fost – si sunt inca, din pacate – nenumarate semnale de alarma in urma a tot felul de accidente stupide. De exemplu, in una dintre situatii, un barbat, barbatul unei cunostinte de-a sotiei mele, a avut de tras ani de zile dupa ce un scuter care circula cu viteza pe trotuarul din fata magazinului Unirea din Bucuresti l-a acrosat si l-a lovit cu capul de ciment, bagandu-l in coma profunda… Si, cu toate acestea, autoritatile, in cele mai multe cazuri, ridica neputincioase din umeri si ne spun ca aceasta este legislatia si ca nu au ce face. Ei bine, iata ca oltenii au avut o initiativa buna si demna de urmat. Cred ca se pot organiza astfel de cursuri si pentru posesorii de scutere si ca se pot inaspri conditiile in care pot fi acceptate in trafic scuterele si mopedele, in deplina siguranta atat pentru ei insisi, cat si pentru ceilalti participanti – soferi sau pietoni. Daca s-a putut face in cazul carutasilor, cred ca se poate face ceva si in cazul „scuteristilor”…


Răspunsuri

  1. Niste zvonuri spun ca va fi nevoie de permis si pentru scutere. Dupa alegeri (!?!) se va dezbate subiectul. Acum suntem ocupati cu imaginea 😉 .
    Un prieten a lovit o caruta care mergea noaptea incarcata cu fan pe sosea. N-a fost mare lucru – doar tabla indoita si sperietura mama-mama. Argumentul carutasului a fost: „Ti-am facut, dom’le, semn cu bricheta ca sunt pe strada. Ce mai vrei?”

  2. Bine ar fi sa fie asa… cu permisele pentru scutere…

    In privinta semnalizarii cu bricheta… chiar asa, dom’le, ce mai vrei? Gogule… probleme, mah? 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: