Publicat de: Adrian | ianuarie 17, 2009

Tristetea, benefica uneori

Imi aduc aminte de surprinderea cu care am constatat noi, romanasii, urmarind diverse seriale TV imediat dupa caderea comunismului, cat de des apeleaza strainii la medicamente, inclusiv in situatii pe care noi le consideram oarecum normale.

De exemplu in cazul in care un om cade in butoiul cu melancolie. La noi, „astepta sa-i treaca”. Sau bea ceai de sunatoare, un cunoscut antidepresiv din medicina populara.  La ei, fuga la psiholog sau psihiatru, care le prescria o reteta de Prozac si… gata.

Citeam la un moment dat despre intentia cercetatorilor de a crea un spray nazal cu ajutorul caruia poti ajunge sa „iubesti”. Doua pufuri si… gata… Duduia care pana atunci iti parea fiica Mumei padurii ti se va parea ca o umbreste, cu farmecul ei, pe Afrodita iesind din spuma marii.

La fel, citeam despre tentativele de creare a unei pastile „anti-inselat” partenerul de viata. Doua hapuri si gata. Esti fidel si saptamana asta. Sau, ma rog, daca nu le iei tu, nici o problema. Ti le dizolva sotia in ceai, fara sa stii. Centura de castitate la flacon, ce sa mai…

Am constatat ca, daca in urma cu ceva vreme, omul era privit ca un intreg bicomponent (o parte spirituala + o parte materiala), iar starile lui sufletesti ca fiind apanajul aproape exclusiv al partii sale spirituale (de aici si rolul accentuat de altadata atribuit diferitelor practici spiritual-religioase), parca in ultimul timp am alunecat in cealalta extrema, vazand in orice tulburare sau modificare de dispozitie o modificare a elementelor chimice din creier sau din centrii nervosi. Implicit, parca totul este redus la latura materiala, unde problemele se rezolva cu ajutorul unui supliment alimentar, o pilula etc.

Aproape ca nu ne mai punem problema daca starea respectiva este justificata ori ba, daca are vreun rol sau nu. Suntem suparati, nici o problema. Luam un hap si ne trece. Devenim aproape nepotrivit de fericiti… Asta pana cand trece efectul pilulei si avem nevoie sa ne reluam doza de fericire la flacon…

M-a bucurat rezultatul unui nou studiu, care arata ca, uneori, starile de tristete pot fi benefice si ca medicamentele nu sunt oportune in orice situatie. De exemplu, acestea ne pot ajuta sa ne revizuim viata, atitudinile, comportamentele din anumite momente sau fata de anumite persoane si sa mergem mai departe, fiind mai puternici si mai intelepti.

Citez in continuare un fragment din articolul cu pricina:

„Tristetea poate fi benefica sanatatii pentru ca ii ajuta pe oameni sa isi schimbe viata in bine. Un grup de oameni de stiinta din New York afirma ca oamenii nu ar trebui sa abuzeze de antidepresive pentru ca, uneori, melancolia ii poate determina pe suferinzi sa faca fata mai usor problemelor de viata si sa-i incurajeze sa obtina rezultate importante” (Cancan, 16 ianuarie 2008).  


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: