Publicat de: Adrian | ianuarie 23, 2009

Marius Cruceru in noua carte a lui Cristian Badilita

Anuntam zilele trecute o stire care, dupa cum se pare, nu ne-a lasat indiferenti: Cristian Badilita lanseaza o noua carte – Orthodoxie versus Ortodoxie. Dovada o reprezinta faptul ca a fost imediat preluata si retransmisa, inclusiv de portalul catholica.ro.

La prima vedere, cartea pare a cuprinde o serie de articole ale indragitului autor, un erudit roman, biblist cu deschidere ecumenica crestina, pe care acesta le-a publicat de-a lungul timpului atat in presa scrisa, cat si in cea electronica, foarte posibil revizuite si adaugite, insotite probabil de unele editoriale originale. Oricum ar fi, sunt ferm convins ca lucrarea este un „must-have”, intrucat aduna laolalta o serie de argumente care converg catre aceeasi idee: crestinismul, indiferent de culoarea sa denominationala, trebuie sa se intoarca la orthodoxie (cu h), la dreapta credinta apostolica, nepangarita de nici un fel de interese personale, politice, culturale, sociale ori conjuncturale.

Demna de remarcat, in paginile lucrarii amintite, este si prezenta unui alt erudit roman – Marius Cruceru, clasicist, traducatorul Cantarii Cantarilor din Septuaginta editata de Polirom (fara a avea nici un fel de pretentii financiare pentru o munca deloc usoara), conferentiar universitar si pastor baptist. „Un baptist orthodox”, dupa cum il numeste Cristian Badilita. Articolul a aparut initial in cotidianul Ziua (click aici pentru a-l lectura).

Marius Cruceru este si autorul a doua bloguri: „La Patratosu” – care, la vremea lui, a „spart” orice record de accesari si a strarnit multe pasiuni – si, de asemenea, recent lansatul  „Marius Cruceru… fara cravata„.

Publicitate

Răspunsuri

  1. Doi oameni deosebiţi! Toată admiraţia!

  2. Cu siguranta! Iar Septuaginta, care, din cate inteleg, le-a prilejuit intalnirea, este o adevarata capodopera! Adica… stii ca se spune ca, atunci cand citesti Biblia, ti se lumineaza sufletul. Atunci cand citesti cartile vetero-testamentare in traducerea Septuagintei de la Polirom, nu doar sufletul, ci si mintea mea, intelectul meu au parte de incantare.

  3. Draga Adi,

    mi-a venit ping de la tine. Nu cred ca merit toată acesta pomenire.
    1. Cintarea este tradusa de mine, notele, Otniel Veres, care acum contribuie la ultimul volum singur.
    2. nu merit numele de erudit.
    cunosterea este ca un cerc, cu cit il faci mai mare, cu atit contactul cu suprafata „de cunoscut” este mai mare si iti dai seama cit de putin cunosti.
    3, nu sint prof. univ. numai conf. si asta tot prin har. Sint alti colegi care merita mai dihai aceste titluri. Dr. Dr. Corneliu Simut este unul dintre ei.
    4 ai dreptate la un singur lucru: da, Patratosu a spart toate audientele. Experimentul continua,
    nu inteleg cum in fiecare zi sint aproape 400 de vizitatori si se indreapta acum „mort de-a binelea” si cu greu miros inspre 1.000.000 de accesari. Habar nu am!
    Poate alti specialisti in ale interenetului vor fi avind vreo explicatie..

    cu drag

  4. Marius,

    Multumesc pentru corecturi. Le-am „operat” deja. Multumesc si pentru adaugiri, pentru precizarile legate de „Cantarea Cantarilor si de Patratosu.

    In privinta „pomenirii”, cum ii spui tu, nici nu ma asteptam sa ai o alta pozitie. Tu insuti mi-ai spus ca, daca ai invatat ceva pe parcursul studiilor doctorale, ai invatat sa fii mai smerit, vazand cat de putin cunosti in raport cu ceea ce se poate cunoaste. Iar asta este un semn al intelepciunii, daca ar fi sa ne luam dupa ce scria Platon in „Apararea lui Socrate”…

    Nu am intentionat – si nu intentionez – sa perii pe nimeni. Doar stii deja ca, atunci cand am ceva de spus, spun lucrurilor pe nume.

    Ma inclin insa in fata cuiva de la care am avut ce invata (iti reamintesc ca, datorita tie, nu am dormit vreo doua saptamani, incercand sa dau o noua forma, credibila si sustenabila, proiectului pe care mi l-ai „desfiintat” 🙂 ), care mi-a fost alaturi fara nici o pretentie atunci cand i-am cerut ajutorul academic, cu care am avut polemici, dar pe care l-am respectat ca oponent si pe care, acum, il apreciez ca om.

    Iti place sau nu, domeniul tau este unul de pionierat pentru cultura protestant-evanghelica romaneasca… Iar lucrul acesta merita evidentiat… Parerea mea…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: