Publicat de: Adrian | februarie 5, 2009

Virtutile postului, confirmate stiintific

In zilele noastre, parca  postul e la moda. Oriunde te-ai intoarce, auzi despre persoane care postesc, ceea ce, fie vorba intre noi, nu este rau deloc.

post

Nu vreau sa comentez acum faptul ca, de multe ori, aceasta disciplina crestina este lipsita de semnificatia ei profunda si de scopul sau suprem (cautarea Fetei lui Dumnezeu, a prezentei si voiei Lui), dupa cum nu vreau sa comentez nici faptul ca, din motive care mie imi scapa, multi dintre cei care critica aceasta „forma fara fond” nu prea mai postesc deloc (si e pacat, mare pacat – nu in sens biblic, ci in sensul in care alegem sa ne lipsim pe noi insine de un privilegiu si de o posibilitate de a ne cultiva o anumita disciplina si o anumita stare de bine – atat spiritual, cat si fizic).

post-1

Mi se pare insa important sa semnalez faptul ca un noi studii stiintifice au relevat virtutile uneia dintre cele mai vechi discipline crestine: postul. Dincolo de beneficiile spirituale aduse de acesta, de prilejul de auto-analiza si de reflectie pe care ni-l ofera, se reconfirma faptul ca postul aduce cu sine o serie de avantaje: imbunatatirea memoriei, inlaturarea multor simptome neplacute ale astmaticilor supraponderali, scaderea considerabila a riscului de a dezvolta boli cardiace, stimularea organismului in a deveni mai sensibil la actiunea insulinei, ameliorarea generala a sanatatii organismului s.a.m.d.

post-2

Redau in cele ce urmeaza un scurt fragment din articolul aparut in ziarul „Adevarul„:

Persoanele care ţin post câteva zile pe săptămână, cum ar fi miercurea şi vinerea, îşi pot îmbunătăţi considerabil starea de sănătate, au descoperit oamenii de ştiinţă americani de la UC Berkeley, citaţi de publicaţia „LA Times”. În sprijinul ideii lor, există cercetări realizate recent în America.

Astfel, un studiu apărut săptămâna trecută la Institutul Salk a scos la iveală faptul că, prin reducerea cu 30 la sută a consumului de calorii în anumite zile ale săptămânii, există posibilitatea ca persoanele adulte să-şi îmbunătăţească memoria.

S-a mai constatat şi că persoanele supraponderale cu o formă uşoară de astm pot scăpa de simptome dacă ţin posturi scurte. Totodată, specialiştii au mai observat că persoanele care se înfometează pe perioade scurte prezintă un risc cu 40 la sută mai mic de a dezvolta o boală de inimă.

„Postul negru sau reducerea numărului de calorii într-o zi determină corpul să devină mult mai sensibil la acţiunea insulinei, care are rolul de a menţine nivelul zahărului din sânge în limite normale”, spune Marc Hellerstein, coordonatorul studiului.


Răspunsuri

  1. Fain articol, Adrian! E bine să ne gândim la această practică spirituală străveche. Postul nu a fost „inventat” nici de catolici, nici de ortodocşi şi nu aparţine numai creştinilor! Cred că poate fi socotit una dintre cea mai vechi practici duhovniceşti din istoria umanităţii. O formă profundă de apropiere spirituală de divinitate, dublată de o purificare fizică şi sufletească. Ideea că de Dumnezeu ne apropiem mult mai bine trecând prin această purificare, este una dintre semnificaţiile postului. Eu cred că postul ne poate apropia şi mai mult unii de alţii. Am auzit de creştini neoprotestanţi care postesc serios, iar „mari” ortodocşi nici nu vor să audă de post….

    Este păcat că s-a pierdut mult din semnificaţia sa adevărată. Am „reusit” să-l transformăm într-o banală dietă, regim alimentar, cură de slăbire (!), şi mai puţin practică duhovnicească. ca să nu mai vorbesc de „industria” mâncărurilor de post: salam de post, cârnaţi, parizer, sarmale, brânză…toate de post! Ghiftuială, nu glumă! Numai la rugăciuni, meditaţii duhovniceşti, metanii şi lecturi sfinte nu mai stă mintea când omul e cu burta plină de „bunătăţi de post”!
    Uite că ne mai trezesc medicii din amorţire!

  2. „Bomba”, pentru mine, a venit atunci cand am aflat cu surprindere ca, la cofetaria de langa institutia mea, se comercializeaza… savarine de post! Si tarte cu fructe!

    Cred ca putem invata unii de la altii, si putem experimenta diferitele tipuri de post: cel ortodox, cel catolic (fara carne) sau cel „negru”. De fapt, mai exista si altele: unul in care bei doar apa, altul in care bei doar sucuri de fructe sau de legume, altul in care bei apa si mananci fructe…

    Nu e nimic rau in asta. Se poate gasi o forma sau alta care sa fie compatibila cu orice stare de sanatate… Numai dispozitie sa fie… Iar beneficiile, e clar… sunt multe!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: