Publicat de: Adrian | martie 11, 2009

Cum sa „slabesti” o jumatate de kilogram in doar opt minute

Ok, e drept, este vorba despre 450 ml, dar in rest afirmatia este cat se poate de corecta! Poti fi mai usor cu 450 ml in doar opt minute, pentru ca doar atat dureaza operatiunea propriu-zisa. In plus, poti avea satisfactia de a salva pana la trei vieti omenesti, printr-un simplu gest de bunavointa!

Daca inca nu ati intuit incotro bat saua, atunci va spun „secretul”: donarea de sange. Poate parea deopotriva inspaimantator si tentant la prima vedere, insa va asigur ca nu este nici pe departe atat de greu precum credeti. Iar cantitatea nu este nici ea atat de mare incat sa aveti motive de ingrijorare.

am donat

Marturisesc faptul ca mi-a fost teama sa devin donator. In acelasi timp, mi-am dorit sa fac acest gest care, potrivit specialistilor, poate salva pana la trei vieti omenesti. Cu o singura donare!

Am facut-o insa si nu regret o clipa, ba dimpotriva… A fost mult mai usor si mai lejer decat m-am asteptat… Iar faptul ca stiu ca pot darui acei 450 de mililitri de lichid vital, care nu pot fi nici cumparati, nici produsi artificial, in ciuda tuturor stradaniilor, unor persoane pentru care cele opt minute din timpul meu pot face diferenta dintre viata si moarte va constitui pentru mine un imbold de a repeta acest lucru macar o data pe an.

Apropo… Am aflat ca donarea de sange are efecte benefice inclusiv pentru donatori. Si nu ma refer doar la satisfactia de a ajuta, de a face un gest profund umanitar, de a darui VIATA celor care au atat de mare nevoie de ea ci, de exemplu, la reimprospatarea sangelui, la reducerea cu 30% a riscului de paralizie si de accidente vasculare, la cresterea imunitatii organismului, la cresterea rezistentei acestuia la socuri (bunaoara, in cazul unui accident, organismul va fi deja obisnuit cu pierderea unei cantitati semnificative de sange si va suporta socul mai usor) s.a.m.d.

Prin urmare, ca sa nu mai lungesc inutil vorba, daca respecti acele minime recomandari ale medicilor inainte de a dona (respectiv sa fi mancat ceva in dimineata respectiva si sa fi baut cafea, ceai, cola etc., dupa obisnuinta si gust) si daca reusesti sa te mobilizezi suficient de mult incat sa te deplasezi pana la un centru de donare, vei descoperi ca, pur si simplu, donarea in sine nu este chiar atat de dificila… Se completeaza un chestionar, apoi ti se fac rapid cateva teste (grupa sangvina, RH-ul etc.), ti se ia tensiunea, semnezi si… cele opt minute incep sa curga… Iar senzatia de dupa, la mine cel putin, a fost una de reala usurare, la propriu… So… nu e doar un mit…

 

P.S. Inca ceva, pentru a va asigura ca nu faceti drumul degeaba pana la centrul de donare. Pentru a putea deveni donator de sange, trebuie sa indepliniti simultan o serie de conditii: varsta cuprinsa intre 18-60 de ani, greutatea intre 58-100 kg (femeile) sau intre 60-110 kg (barbatii), tensiunea arteriala sistolica intre 11 si 18 mmH, sa nu fi suferit in ultimele luni interventii chirurgicale, femeile sa nu fie insarcinate/ in perioada de lauzie/ in perioada menstruala, sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 24 ore inaintea donarii, sa nu fi avut hepatita, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii.

Publicitate

Răspunsuri

 1. Ce greutate minima trebuie sa ai ca sa fii acceptat ca donator?

 2. Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii:
  • vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
  • greutate 58-100kg femeile şi 60-110kg bărbaţii
  • tensiune arterială sistolică între 11 şi 18mmH
  • să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale
  • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
  • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării
  • să nu ai/să nu fi avut urmatoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malaria, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii

 3. Multumesc 🙂

 4. Eu multumesc. Trebuia sa fi pus de la inceput aceste date. Thanks to you, ele exista acum.

  Adrian

 5. Atunci poate ar fi util sa fie si in articol? Caseta de search nu identifica commenturile

 6. Done. Prompt. 🙂

 7. nu am mai citi demult asa ceva de informativ

 8. @ebooks – asta pentru ca nu ai mai trecut demult pe aici? 😀 Sau, poate, pentru ca e prima oara cand ma vizitezi? 😀


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: