Publicat de: Adrian | martie 13, 2009

O noua cercetare neurologica il descopera pe Dumnezeu in creierul uman

S-a tot batut moneda, de ceva vreme incoace, pe tema existentei asa-numitului „God spot” sau „loc ori colt al lui Dumnezeu” din creierul uman. Au existat studii care au relevat faptul exista o parte a creierului nostru care ar fi responsabila cu tot ceea ce tine de relatia noastra cu Sacrul. Acum, cercetari recente efectuate de US Neurological Disorders and Stroke din Bethesda, Maryland, arata faptul ca exista mai multe regiuni cerebrale active care raspund stimulilor externi care au de-a face cu factori sau afirmatii din domeniul religios. 

Studiul, condus de profesorul Jordan Grafman, a presupus scanarea cerebrala a unui esantion de patruzeci de subiecti cu diferite ideologii monoteiste (crestini, musulmani si evrei), in timp ce acestora li s-a solicitat sa asculte si sa mediteze la anumite afirmatii religioase. 

img-2

De exemplu, atunci cand subiectilor li s-a spus „Dumnezeu imi calauzeste pasii”,sau alte afirmatii referitoare la prezenta si implicarea lui Dumnezeu in lume, in viata cotidiana, scannerele au detectat activarea partii laterale a lobului frontal al creierului, emisfera care, in relatiile sociale, este responsabila si cu empatia. Atunci cand a fost rostite afirmatii de genul „Dumnezeu este manios sau suparat”, au devenit active partile mediale temporale si frontale ale emisferei cerebrale responsabile cu interpretarea emotiilor celorlalti. In fine, atunci cand li s-a cerut sa mediteze la expresii mai abstracte sau doctrinare precum „viata vesnica”, scannerele au detectat o crestere a actvitatii gyrusului teporal inferior drept, zona cerebrala responsabila cu intelegerea metaforelor si teoriilor abstracte. 

img-1

Faptul ca in toate cele trei situatii au fost activate zone care corespund si altor functii arata, in opinia profesorului neurolog Jordan Grafman, pe de o parte faptul ca religiozitatea umana, credinta in general, a evoluat in timp, odata cu dezvoltarea altor concepte, credinte si aptitudini social-cognitive si, pe de alta parte, studiul in sine a reusit sa demonstreze, prin activarea, la stimulii antementionati, a unor retele neuronale si regiuni cerebrale care nu exista sau nu sunt functionale si la animale, faptul ca omul este singura fiinta capabila sa creada si sa dezvolte o relatie religioasa cu divinitatea. Altfel spus, cred ca se poate afirma ca unul dintre lucrurile care ne separa in mod cert de animale este capacitatea noastra de a crede in Dumnezeu si de a avea o relatie cu El, in calitate de fiinte bio-psiho-sociale si spirituale.

Mai multe puteti citi aici si aici.


Răspunsuri

  1. buna. mi-ar place sa stiu daca ai inceput teologia pastorala in anul universitar 98-99 in IBEO. Pentru ca daca ar fi asa, ar insemna ca am fost colegi de an si mi-ar place sa putem comunica.

  2. @ Iosif Cutean

    Una din licentele mele este, intr-adevar, in teologie. Dar nu in teologie pastorala, ci in teologie didactica. Si nu am studiat la Oradea, ci la Bucuresti.

    E posibil sa ne fi intalnit insa, la un moment dat, pe la cursurile TCMII (unul din mastere l-am facut la TCMII).

    Adrian

  3. Tare fain tot ce scrii,amice,Domnul sa te bucure

  4. Multzam de cuvintele faine, de incurajari si de binecuvantare. Si, daca esti pentru prima oara pe aici, fii binevenit!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: