Publicat de: Adrian | martie 20, 2009

Credinciosii accepta mai usor tratamentele dificile sau dureroase

Un studiu recent, publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA), citat de portalul new.ro, releva faptul ca persoanele credincioase accepta mult mai usor tratamentele dificile sau dureroase decat ateii sau liber-cugetatorii.

orig_old_hands_on_bible

Foto

Cercetarea a fost efectuata pe un esantion de 345 de pacienti suferinzi de diferite tipuri de cancer in faze terminale, selectati din sapte centre de tratament oncologic din Statele Unite ale Americii, si a avut rezultate care, pentru crestinii practicanti, nu sunt deloc surprinzatoare. Astfel, 79% dintre pacientii chestionati au declarat faptul ca religia ii ajuta cel putin intr-o proportie ‘moderata’ sa suporte mai usor boala de care sufera, iar 32% au declarat ca religia este ‘principalul lucru care ii tine in viata’.

In cursul ultimei lor saptamani de viata, pacientii care si-au gasit linistea datorita credintei lor religioase au fost de trei ori mai numerosi decat ceilalti pacienti, in privinta cazurilor de ventilatie asistata si al numarului de voluntari pentru diverse tratamente intensive destinate prelungirii vietii bolnavilor.

Aceste tratamente se traduc, frecvent, printr-o calitate a vietii mai putin buna, in ultimele momente traite si printr-o moarte mai dureroasa. Ele sunt in acelasi timp si mai scumpe.

‘Credinciosii aleg, probabil, aceste terapii mai agresive, deoarece cred ca Dumnezeu poate sa ii vindece, sau spera, probabil, ca o vindecare miraculoasa va avea loc in timp ce tratamentele medicale intensive ii pastreaza in viata’, a declarat Andrea Phelps, de la Dana-Farber Cancer Institute, principalul autor al studiului.

Si mai surprinzator, poate, pentru multi dintre savantii care efectueaza astfel de studii, este faptul ca numeroase persoane credincioase fie se vindeca mai usor, uneori chiar spectaculos sau, dupa caz, isi accepta mai usor conditia si isi privesc viitorul cu mai mult optimism, avand in vedere faptul ca, pentru acestea, viata nu inseamna doar existenta trupeasca, mundana, iar moartea nu reprezinta punctul terminus al marii noastre calatorii, ci poarta noastra de intrare in vesnicie.


Răspunsuri

 1. Calmul, linistea, impacarea, speranta si siguranta pe care ti-o da credinta sunt de neegalat in orice terapie. Sufletul vindeca trupul, nu trupul se vindeca. Increderea in divinitate are un rol curativ fara de care medicamentele sau interventiile medicale sunt doar carpeli de moment.

 2. Corect, Bogdan! Iar practicarea cu regularitate a disciplinelor crestine, care, dealtfel, reprezinta si o marca vizibila a crestinismului practicat, nu doar pretins ori clamat, contribuie din plin la dobandirea „calmului, linistii, impacarii, sperantei si sigurantei”.

  Multzam de input!

 3. Este foarte interesant că medicii au ajuns să fie cei care promovează cu convingere binefacerile credinţei pentru viaţa umană. Uneori chiar mai bine decât o fac chiar creştinii.

  Frumoase concluziile articolului. Şi bune de luat aminte.

 4. Alex,

  Nu stiu daca o fac mai bine decat crestinii, cum spui, insa cred ca putem spune ca o fac cu mai multa convingere… Iar asta chiar ca e ciudat!

  Citeam de dimineata cateva afirmatii pe care chiar le-am rostit, cu convingere, ca pe o rugaciune:

  „Vino in ajutor, Doamne, caci se duc oamenii evlaviosi, pier credinciosii dintre fiii oamenilor” (Psalmul 12:1)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: