Publicat de: Adrian | martie 27, 2009

Uniunea Baptista, amenintata de schisma?

Am citit un articol recent al lui Danut Manastireanu, un om cu o larga deschidere ecumenica si cu viziuni teologice extrem de profunde, despre care nu m-am sfiit niciodata sa afirm ca ii port un respect deosebit. Articolul, intitulat „Vox populi, vox (derbe)dei”  (click pe link pentru a-l citi) nu face altceva decat sa imi reconfirme, o data in plus, faptul ca posesorul blogului Persona nu se sfieste sa puna degetul pe rana si sa afirme cat se poate de deschis si de limpede ceea ce, intr-un fel sau altul, vedem cu totii, dar putini se incumeta sa afirme deschis: luptele de culise dintre Oradea si Bucuresti (ordinea nu este aleatorie, din punctul meu de vedere), avand ca fond dependenta financiara a unora de „visteria” occidentala, si mai putin (sau aproape deloc) motivatii teologice profunde si oneste (sau, cel putin, nereusind sa convinga de contrariu), risca sa degenereze intr-o schisma (nu doar „tacuta”, mocnita, ca pana acum, ci chiar institutionala) a baptistilor romani.

Am observat cu totii, cu mai mult sau mai putina surprindere, oroare sau scarba, cum, de o buna bucata de vreme, propaganda si manipularile au depasit demult sfera „normala” domeniului politic. Nu a celui eclesial, unde pur si simplu nu ar trebui sa aiba ce cauta. Si asta, fireste, dupa ce am asistat la cea mai murdara campanie de dinaintea unor alegeri in cadrul cultului („motul” de pe prajitura constituindu-l selectia partizana si manipulatorie de file din dosarele celor din fieful sau din vecinatatea Bucurestilor din cartea al carei nume pur si simplu nu vreau sa il reamintesc), si dupa ce un oradean a cerut desfiintarea celei mai vechi institutii de invatamant teologic baptist (pentru ca, evident, se afla in Bucuresti… nu-i suficient?)…

Va recomand articolul, cu speranta ca „cine are urechi de auzit, sa auda”, si cine poate face ceva, sa faca…

Un update gasiti aici, iar o interesanta opinie diametral opusa, pe blogul lui Marius Cruceru, un alt teolog evanghelic roman pentru care am o apreciere deosebita. Va recomand sa cititi toate aceste opinii, pentru a capata o perspectiva cat mai echilibrata cu putinta. In rest, sa nu uitam sa-i amintim in rugaciunile noastre pe mai-marii nostri confesionali, si fie ca Atotputernicul „sa stinga toate sagetile arzatoare ale Celui Rau”.


Răspunsuri

  1. La iesirea din Biserica Baptista din Lujoj, un oradean, pastor tanar, se adresa altora, tot din Oradea: „Ne vedem in Uniunea de Vest”. Ce va sa insemne asta? Cine promoveaza schisma?

  2. @Denes – asta ma intreb si eu… si asta se intreaba multi…

    Oricum, sper din tot sufletul ca majoritatea va avea suficienta intelepciune incat sa ii zadarniceasca planurile celui Rau, oricine ar fi cel/ cei care trag sforile dezbinarii…

  3. Vrem sau nu vrem ,schisma veni. Apocalipsa ne avertizeaza ca vor fi doar doua categorii la vremea sfarsitului:-a)adevaratii inchinatori la Dumnezeu si -b) falsii inchinatori .

  4. Nu cred ca veni. Cel putin nu pentru Uniune. Sau nu acum.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: