Publicat de: Adrian | martie 31, 2009

Scapa de stress citind Biblia. Zilnic!

Multi crestini practicanti (nu toti, din pacate) considera ca o viata de credinta sanatoasa presupune practicarea unor discipline precum postul, meditatia, citirea Bibliei cu regularitate etc.

Motivele pentru care majoritatea celor care au ales sa citeasca Biblia zilnic sunt foarte numeroase: faptul ca, prin Cuvantul scris, consideram ca ne vorbeste Insusi Dumnezeu, faptul ca gasim intelepciune si texte motivationale pentru viata si experientele de zi cu zi, faptul ca ne ofera mangaiere, faptul ca in felul acesta „strangem Cuvantul Sau in inima, ca sa nu pacatuim impotriva Lui” (sau cel putin pentru a ne stradui sa facem astfel) etc.

Unul din motivele mele personale este acela ca, fara sa ma „incarc” in felul acesta cu dragostea Lui, cu priceperea Lui, cu preocuparea Lui pentru ajutorarea semenilor, eu insumi nu as putea merge mai departe intr-un domeniu de interventie extrem de delicat si cu implicatii dintre cele mai serioase. E drept, este o activitate pe care o fac in folosul unei categorii de oameni desosebit de vulnerabili in anumite momente, o activitate pe care nu vreau sa o fac, dar pe care nu pot sa nu o fac… Stiu ca pare o nebunie, dar pur si simplu asta este ceea ce simt. Vorbeam zilele trecute cu „Dulcineea” mea si ii spuneam ca Biblia ma ajuta, pur si simplu, imi da putere, tarie, motivatie si, intr-un fel inexplicabil, ma ajuta sa ma eliberez de acea tensiune teribila cu care se incarca oricine vrea sa asculte pe cineva cu adevarat, sa empatizeze, sa ajute, sa faca psihoterapie sau consiliere…

Astazi am descoperit un studiu care imi confirma ceea ce simteam, pur si simplu, dar nu puteam demonstra altfel decat prin propria-mi marturie…

Cercetatorii britanici de la Universitatea Mindlab, din Sussex, au dat publicitatii concluziile unui studiu surprinzator in privinta cititului (nu neaparat al Bibliei), conform caruia doar sase minute de citit ar putea reduce nivelul stresului cu mai bine de doua treimi! Mai mult decat atat, psihologii sustin ca lectura in sine constituie o metoda de relaxare mai eficienta decat ascultatul muzicii, plimbarile prin parc sau servitul unei cafele ori al unei cesti de ceai – iar daca privim la rezultatele avansate de acestia – ca ar reduce nivelul stresului cu peste doua treimi, atunci este cat se poate de plauzibil. O explicatie a efectelor miraculoase ale cititului ar fi aceea ca, in timpul lecturii, centrii nervosi din creier se concentreaza asupra textului cu care luam contact, „iar plonjarea cititorului in universul literar contribuie la scaderea tensiunii din muschi si de la nivelul miocardului”.

Redau, in continuare, un pasaj din ziarul Gandul, preluat de portalul newz.ro:

Cercetatorii au probat rezistenta la stres a unei serii de voluntari, care au fost ulterior testati cu ajutorul unor metode de relaxare traditionale. Lectura s-a dovedit a fi cea mai eficienta metoda de relaxare, reducand stresul cu pana la 68 la suta. Astfel, in doar sase minute, tensiunea din muschi si ritmul cardiac al voluntarilor a scazut simtitor. Comparativ, ascultatul muzicii reduce stresul cu 61 la suta, o ceasca de ceai il diminueaza cu 54 la suta, o plimbare pe jos contribuie la scaderea lui cu 42 la suta, iar jocurile video scad stresul cu 21 la suta.

Concluziile mele, vizavi de rezultatele studiului antecitat, sunt cat se poate de limpezi: cititi, oameni buni, cititi orice carte buna va cade in maini si, mai ales, nu uitati sa nu va privati de lectura zilnica a unui pasaj din Biblie! Este mai mult decat o carte… este Cartea, este Cuvantul scris al lui Dumnezeu! In speranta ca macar unii au gasit in articolul cu pricina o motivatie suplimentara de a se (re)apuca de practicarea acestei discipline crestine extrem de benefice, va indic si un site de pe care puteti descarca o serie intreaga de plannere (calendare) de citire zilnica a Bibliei: „la rand”, „pe saptamani”, pe principiul „inceput-mijloc-sfarsit”, „un pasaj din Vechiul, unul din Noul Testament”… Tot acolo gasiti si diferite versiuni ale Bibliei, meditatii si alte chestii utile si de suflet folositoare. Sa tot alegi… Succes si… lectura placuta!


Răspunsuri

  1. […] Scapa de stress citind Biblia. Zilnic! […]

  2. Cine suntem noi in fata Domnului ?

  3. @Marian – un boţ de tină suntem, o mana de pamant insufletit… Dar un boţ de tină atat de valoros incat nu a pregetat sa Isi sacrifice Propriul Fiu de dragul nostru! Iar asta spune multe atat despre El, cat si despre valoarea pe care o avem in fata Lui.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: