Publicat de: Adrian | aprilie 16, 2009

Dupa Septuaginta, urmeaza Noul Testament – o versiune academica

Cristian Badilita, un prolific savant roman biblist, coordonatorul apreciatului monument literar Septuaginta – versiunea romaneasca, a „comis-o” din nou, spre incantarea noastra intelectuala: tocmai a „mosit” primul din cele sapte volume ale unei noi traduceri a Noului Testament.  

„Evanghelia dupa Matei”, in traducerea lui Cristian Badilita, este prima aparitie dintr-o serie preconizata de sapte volume reprezentand traducerea integrala a Noului Testament, intr-o versiune moderna, adusa la zi.
» Volumul, a carui prefata este semnata de ministrul Culturii, este bilingv, textul „Evangheliilor” ocupand 107 pagini, restul fiind consacrate comentariilor (251 pagini) si referintelor stiintifice.
» Diferentele fata de editia canonica sunt semnificative: „datorii” si „datornici” in loc de „greseli” si „gresiti”, „de maine” in loc de „cea de toate zilele”, in cazul Rugaciunii „Tatal nostru”, iar „adevarat zic voua” devine „amin zic voua”. Lui Baraba ii este restituit numele mic, Isus, omis din pudibonderie.
„Am terminat acest volum in doi ani si jumatate”, a spus traducatorul Cristian Badilita, istoric al crestinismului timpuriu, cu ocazia lansarii, precizand ca urmatorul volum care va fi tradus este „Evanghelia dupa Ioan”.
Acribia stiintifica a volumului se vede imediat: textul „Evangheliei dupa Matei” este bilingv, cele doua versiuni, romana si greaca, fiind puse fata in fata, astfel incat cititorul pasionat de greaca sa poata imediat identifica cuvintele originale.
Aceasta sectiune are 107 pagini, in timp ce partea de comentarii care ii succede – 251 pagini. Volumul mai contine o sectiune de note patristice, bibliografie, un repertoriu tematic, un indice de nume.

 

Mai multe detalii gasiti in Romania Libera, din care am spicuit fragmentele anterioare.

Nu putem decat sa ne bucuram, sa urmarim lucrarea in librarii pentru a ne-o achizitiona, si sa fim recunoscatori Bunului pentru oameni de talia lui Cristian Badilita, cu asemenea preocupari inalte!
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: