Publicat de: Adrian | august 4, 2009

Protest crestin in Pakistan

Zilele trecute, cateva sute de musulmani radicali din Pakistan au facut ravagii intr-o suburbie crestina a orasului Gojra, incendiind zeci de case si ucigand astfel nu mai putin de opt urmasi contemporani ai lui Christos. Motivul este cat se poate de pueril: un zvon conform caruia unii crestini ar fi profanat Coranul, cartea sfanta a Islamului.

Desigur, de „gura” si de „ochii” comunitatii internationale, autoritatile s-au intrecut in a lansa comunicate de presa si declaratii oficiale in care afirma ca vor avea loc anchete si ca se va incerca aducerea vinovatilor in fata justitiei. Am fi insa naivi sa credem ca se va si trece efectiv la fapte, intr-o tara predominant musulmana, in care sistemul legislativ a oficiat pedeapsa capitala pentru profanarea Coranului sau pentru actiuni impotriva Islamului si a profetului Mahomed. Sa nu uitam ca in spatele oricarui sistem se afla tot OAMENI. Oameni care, la randul lor, au propriile lor convingeri religioase si care actioneaza potrivit acestora. Iar, intr-o tara in care procentajul crestinilor este mai mic de 3%, este greu de crezut ca se va face dreptate si ca vinovatii, chiar daca ar putea fi identificati, ar fi intr-adevar adusi in fata justitiei pentru a da socoteala pentru actele lor de vandalism si pentru cumplitele crime provocate, repet, de un simplu zvon, dar acutizate de un fanatism feroce.

Ma intreb uneori daca, in situatia posibila, insa improbabila, in care acei fanatici musulmani ar fi identificati si pedepsiti aspru pentru crimele lor, s-ar face dreptate. In lipsa altor raspunsuri, imi ramane doar varianta mea: NU. Nu, nu s-ar face dreptate. Pentru ca dreptatea nu exista in aceste sisteme legislative. As spune cu toata convingerea ca exista dreptate daca faptasii ar fi pedepsiti cu aceeasi asprime cu care ar fi fost pedepsiti crestinii, daca, prin absurd, s-ar fi aflat in locul lor. Si spun „prin absurd” pentru ca, desi nu este imposibil, Irlanda demonstrand-o cu prisosinta, totusi incidenta unor acte de violenta atat de atroce avand motivatii profund religioase este mult, mult mai mica in statele crestine. Unde, apropo, musulmanii cer recunoasterea drepturilor si a libertatilor religioase ale acestei comunitati. Dar pe care, in tarile lor de origine, nici prin cap nu le trece sa le respecte, atunci cand vine vorba despre alte religii, si in mod special de crestinism.

De fapt, chiar nici nu stiu de ce ma mai mir. Chiar in tarile noastre asa-zis civilizate, comunitatea homosexualilor, lesbienelor si a travestitilor are mai multe drepturi si mai putine constrangeri decat cea a crestinilor, indiferent de sub-ramura denominationala careia i-ar apartine (cu o singura, dar MARE exceptie, atat de evidenta incat nici macar nu este nevoie sa fie nominalizata). Si asta, desigur, in conditiile in care ambele categorii sunt considerate, de la caz la caz si de la tara la tara, „minoritati”, dar in care diferenta este ca, in vreme ce comunitatea crestina traieste conform unor standarde morale inalte si, nu in ultimul rand, raspunde unei nevoi innascute universal valabile (ma refer aici la faptul ca sentimentul religios este caracteristic exclusiv si prin excelenta rasei umane), cealalta categorie nu face decat sa se inscrie intr-un tipar comportamental anormal (afirmatie confirmata de cursurile si de tratatele universitare de psihopatologie, sociologia deviantei, psihiatrie etc. – intr-un cuvant de comunitatea stiintifica).

Dreptatea inseamna, in acest caz particular, acordarea acelorasi privilegii religioase si comunitatii crestine. Adica, mergand pana la absurd, incriminarea in aceeasi masura si a profanarii Sfintelor Scripturi crestine, Biblia, si a actiunilor impotriva crestinismului si/ sau a Mantuitorului Christos. Mergand pe aceeasi logica, lucrul acesta ar presupune ca, in eventualitatea – repet, fantezista – in care faptasii ar fi prinsi, procuratura sa ceara pedeapsa lor capitala, asa cum ar face-o daca o comunitate crestina ar fi facut un gest similar. Desigur, sunt in stare sa pun ramasag ca, intr-o atare situatie, pagubitii, ba chiar si familiile indoliate, ar face front comun si ar cere achitarea lor. Pentru ca Christos ne-a invatat sa ne iubim pana si vrajmasii. Dar asta ar fi intr-o lume ideala. In lumea noastra, cum spuneam, vinovatii vor scapa basma curata, ba chiar vor fi probabil incurajati de rudele si de coreligionarii lor pentru actele lor de bravura in care au trimis la moarte niste ghiauri. Nu conteaza daca erau vinovati sau nu de acuzatiile care li s-au adus…

In fine, respectele mele si aprecierea, alaturi de o rugaciune sincera pentru mangaierea si alinarea sufleteasca a celor indoliati, pentru comunitatea crestina din Pakistan. Care, in pofida atacurilor furibunde, a decis sa nu zaca in tarana, invinsa de fanatismul si de fundamentalismul celor care fac legea acolo, la propriu. In semn de doliu, dar si de protest, portile scolilor crestine din Pakistan vor fi inchise timp de trei zile… Poate ca am putea invata de la ei faptul ca nu orice cizma in fund este un salt inainte… Uneori, un sut in fund ramane doar un sut in fund… Crestinismul, vorba regretatului Nicolae Steinhardt, nu trebuie confundat cu cretinismul… Si nici „fratia” nu trebuie confundata cu „tigania”, vorba pastorului Bunaciu sr.

In orice situatie, trebuie cumpanit bine intre a tacea si a riposta. Linistit, pacifist, dar demn si cu fermitate. Pentru ca, in calitate de crestini, suntem datori sa facem toate lucrurile „ca pentru Domnul”. Chiar daca, uneori, asta inseamna sa militam pentru schimbarea unui sistem politic sau juridic nedrept…

Mai multe despre incident si sursa – pe portalul hotnews.ro.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: