Publicat de: Adrian | august 28, 2009

N-ai burquini? N-ai voie la piscina!

Afirmatia „N-ai burquini? N-ai voie la piscina!” nu ar fi surprins pe nimeni daca ar fi fost facuta intr-o tara musulmana, nu in… Marea Britanie. Insa atunci cand, britanic fiind, sau cetatean al oricarei alte tari europene si fara a impartasi religia musulmana, vrei sa mergi la o piscina si ti se refuza accesul pe motiv ca nu ai burquini (era sa scriu bikini… dar diferenta este colosala…), nu cred ca mai este in regula.

Poate ca informatia pare a veni de pe o alta planeta. Si totusi, se intampla… deocamdata in Marea Britanie, unde proprietarii mai multor piscine au decis sa limiteze accesul celor care nu poarta costumele de baie traditionale islamice, indiferent daca amatorii de inot sunt sau nu musulmani. Si, atentie, nu este vorba despre piscinele unor moschei sau geamii britanice, ci despre piscine publice sau private… Mai mult decat atat, exista cazuri – cum este cel al piscinei din Hackney, situata in estul Londrei, in care accesul celor care nu sunt musulmani este restrictionat.

Pe de alta parte, intr-o alta tara europeana, Franta, a existat un caz totalmente opus, cand unei femei convertite la islam i s-a refuzat accesul la o piscina situata in estul Parisului intrucat voia sa intre in apa imbracata in burkini. Motivul invocat? Considerente legate de „grija pentru igiena” si nu de religia acesteia, intrucat burquini nu este mentionat nicaieri in Coran ca fiind „costumul de inot islamic”.

Practic, purtatoarea unui burquini este imbracata complet, avand doar fata, palmele si talpile picioarelor descoperite (nu si capul!).

Asa cum nu m-am sfiit sa afirm in repetate randuri, cred ca s-a ajuns la niste exagerari de-a dreptul grotesti. Desigur, este dreptul garantat prin lege al fiecarui om de a-si alege atat religia, cat si modul de practicare al acesteia. Este dreptul credinciosilor musulmani de a da ascultare invataturilor imamilor, chiar daca acestea par exagerate europenilor (cum este cazul recentului indemn al imamului saudit Mohammed al Habdan, care a cerut ca femeile sa nu mai lase atata piele descoperita care sa se vada prin celebrul val islamic; un singur ochi le este suficient femeilor pentru a nu se impiedica pe strada, prin urmare femeilor li se porunceste sa isi stramteze deschizatura destinata ochilor, astfel incat sa se limiteze obscenitatea expunerii ambilor ochi – sursa aici). Dar, cum spuneam, este dreptul si libertatea acestor oameni de a-si alege tinutele si comportamentul religios, si aceste drepturi sunt garantate prin lege, indiferent daca noi, ca europeni, suntem sau nu de acord cu ele ori daca le consideram exagerate ori lipsite de sens.

In acelasi timp insa, nu trebuie sa uitam nici faptul ca si ceilalti au drepturi care, la fel, sunt garantate prin legile organice ale fiecarei tari. Si ca oamenii pot alege daca vor purta costume de baie intregi sau din doua piese ori un bikini minuscul atunci cand se expun in public. De asemenea, trebuie sa intelegem odata pentru totdeauna ca, daca alegem sa mergem intr-un loc public, suntem (sau ar trebui sa fim) constienti ca cei din jur pot avea o alta optica si alte gusturi vestimentare. Este un risc pe care ni-l asumam (sau pe care trebuie sa ni-l asumam. Adica, altfel spus, atata timp cat cineva poarta un costum de baie, acea persoana poate frecventa o piscina publica sau un spatiu public adecvat. Si aceasta este valabil atat pentru purtatoarea de bikini, cat si pentru cea de burkini. A limita accesul unora in defavoarea altora inseamna discriminare. Si, in ultima instanta, si discriminarea pozitiva tot discriminare este. Si cred ca ar trebui pedepsita la fel ca orice alta forma de discriminare. „Drepturi egale”, „nimeni nu este mai presus de lege” si „libertatea omului de a-si alege religia” – sunt sintagme cu care toti suntem de acord, in teorie, nu? Poate ca ar trebui sa fim mai atenti – mult mai atenti! – si atunci cand vine vorba de a pune in practica aceste teorii frumoase…

Inchei cu cateva fotografii graitoare… E drept ca, la capitolul „bikini”, am avut grija sa evit modelele prezentate „pe viu”… Dar asta din motive obiective… Nu de alta, dar ceea ce pare oarecum firesc la o piscina, nu mai este perceput la fel intr-un alt spatiu, nu? Adicatelea, una este sa vezi pe cineva in bikini la mare, si cu totul altceva in autobuz, in timp ce mergi la serviciu, nu? Sau pe holurile unei institutii publice… 😀

 

burquini

burquini2

burquini3

Bikini

Bikini-367x461

 

Puteti citi mai multe accesand urmatorul link:

Hotnews.ro – Piscine din Marea Britanie organizeaza sedinte speciale in care toti inotatorii trebuie sa respecte codul vestimentar musulman


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: