Discutii aprinse, zilele trecute, cu cativa amici, pe tema facturilor destul de mari gasite in cutia postala dupa ce te intorci de pe alte meleaguri. Adicatelea dupa ce ai folosit facilitatile roamingului. Doi dintre ei imi spuneau ca nu au reusit niciodata sa aiba facturi sub doua-trei sute de lei, iar al treilea ca sub 150. Mirat, eu le-am replicat ca nu am platit niciodata mai mult de o suta de lei. Si de aici o serie intreaga de intrebari si analize reciproce, pentru a vedea daca timpul vorbit este similar, pentru a descoperi eventualele posibilitati de reducere a facturilor telefonice.
In urma acestor discutii, am agreat toti ca exista intr-adevar cateva modalitati de a reduce valoarea acestor facturi pentru convorbirile din roamning:
1. Este important ca, inainte de a pleca intr-o tara straina, sa iei legatura cu un consultant de la serviciul care ofera relatii clientilor operatorului de telefonie la care esti abonat. In felul acesta te poti interesa care sunt operatorii din tara in care pleci cu care acesta are relatii contractuale si, mai ales, care sunt tarifele practicate pentru convorbirile efectuate, pentru apelurile primite si pentru mesajele text.
2. Odata aflata aceasta informatie, in mod firesc, il vei selecta pe cel cu care operatorul tau are tarifele cele mai mici si vei opta pentru serviciile lui. Iar lucrul acesta il vei face manual, atentie, nu automat. Pentru ca, atunci cand iesi din tara, majoritatea telefoanelor mobile trec in mod automat in reteaua care are in acel moment cea mai buna acoperire locala, dar acel operator s-ar putea sa nu aiba tarifele cele mai mici cu cei dragi de acasa. Cautarea retelei se poate face manual din meniul telefonului.
3. Din moment ce, in tara de destinatie, esti deja in reteaua operatorului care iti ofera cea mai avantajoasa solutie de comunicare, mai exista un mic truc care sa te ajute sa iti reduci facturile la jumatate. Eu nu sun in tara decat extrem de rar, in caz de forta majora. In schimb, sunt sunat relativ des. Avantajul consta in faptul ca, atunci cand esti sunat, tu nu platesti decat costul convorbirii internationale, cel care te apeleaza (in speta familia sau urgentele) putand sa isi consume minutele in retea sau, dupa caz, cele nationale ca si cum tu ai fi acasa. In schimb, daca ai opta sa suni tu acasa, costul convorbirilor s-ar dubla… Deci, in loc sa suni, accepta apelurile sau, daca vrei sa vorbesti cu familia, lasa-le un telefon cu minute sa te sune ei, dupa ce le vei da „bip”-ul care sa ii anunte ca poti vorbi…
4. Ar mai fi varianta mesajelor scrise, insa marturisesc ca eu unul sunt mai de moda veche si prefer sa aud o voce calda la telefon… In plus, in cele mai multe cazuri, diferenta de cost dintre a trimite un mesaj scris si a fi sunat este extrem de mica, de ordinul a 5-6-maxim 10 centi…
Prin urmare, convorbiri placute, fara restrictii si, mai ales, fara dureri de cap la deschiderea facturii de dupa…
Lasă un răspuns