Publicat de: Adrian | ianuarie 4, 2010

Scrisoare deschisa la scrisoarea deschisa si la comentariul la scrisoarea deschisa

Se da urmatoarea problema: “accesarea de subventii/ fonduri publice” de catre bisericile apartinand Uniunii Baptiste. Se agita bine spiritele si se asteapta rezultatele…

Un scurt istoric al evenimentelor notabile aparute pe diverse site-uri, bloguri si grupuri de discutie trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu trei itemi: anuntul de pe pagina de internet a Uniunii, scrisoarea deschisa a pastorului Paul Negrut, ca o reactie la anuntul cu pricina si, respectiv, comentariul pastorului Vasile Alexandru Talos, aparut ca o reactie la scrisoarea pastorului Negrut.

Buuuun. Acum sa le luam in ordine, cat sa pricepem cat de cat ceva si noi, cei care nu am fost neaparat implicati in mod direct si „in miezul problemei”.

Desi initial am postat un singur articol, foarte lung si greu de parcurs, am optat ulterior pentru impartirea acestuia in patru fascicule. Nu garantez ca va fi mai usor de parcurs, insa cu siguranta lectura acestuia va fi mai facila.

 

I. Comunicatul de pe pagina de internet a Uniunii Bisericilor Crestine Baptiste din Romania

Pe site-ul Uniunii Bisericilor Crestine Baptiste a aparut, in data de 12.11.2009, urmatorul comunicat:

“Consiliul Uniunii a decis în şedinţa de la Comăneşti din 27 Octombrie 2009 că bisericile baptiste pot accesa fonduri din partea Statului pentru proiecte legate de implicarea bisericii în societate (activităţi sociale, educaţionale, etc) precum şi pentru construirea şi repararea clădirilor şi anexelor acestora care sunt proprietatea bisericilor şi a Cultului.

Datorită faptului că în ultimii ani, mai multe biserici din ţară au primit şi altele au solicitat fonduri din partea Guvernului, Secretariatul de Stat pentru Culte a solicitat Uniunii Baptiste o clarificare cu privire la interpretarea modului în care este înţeles de către bisericile baptiste din România articolul din Statutul Cultului care afirmă că: „Autonomia Cultului Creştin Baptist, în sensul Constituţiei României, se manifestă şi prin faptul că acesta, din motive doctrinare, nu acceptă subvenţii financiare din partea statului pentru activitatea cultică şi pentru funcţionarea sa”. Conducerea Uniunii a solicitat ca această problemă să fie discutată la nivelul comunităţilor în vederea unei decizii comune. Majoritatea comunităţilor regionale au avut această discuţie şi multe comunităţi dintre acestea au trimis poziţia lor în scris.

În urma unei discuţii ample, Consiliul Uniunii a votat că interpretarea data articolului de statut este în sensul că:

I. Bisericile membre ale Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România pot accesa fonduri din partea Statului pentru: proiecte legate de implicarea bisericii în societate (activităţi sociale, educaţionale, etc) precum şi pentru construirea şi repararea clădirilor şi anexelor acestora care sunt proprietatea bisericilor şi a Cultului.

II. Bisericile crestine baptiste din România nu primesc fonduri din partea Statului pentru sustinerea salariilor pastorilor. Uniunea Bisericilor Crestine Baptiste din România sau comunitătile teritoriale nu au solicitat si nu vor solicita fonduri din partea Statului pentru salariile angajatilor”.

 

Urmarea: mai multe discutii si dezbateri, unele pasionale, altele mai putin pasionale, unele aprobatoare, altele incriminatorii la adresa diferitelor persoane, personalitati si personaje implicate.

Au atras atentia in mod deosebit, dupa cum spuneam, doua dintre acestea: prima – o scrisoare deschisa a pastorului Paul Negrut, fost presedinte al Uniunii si actual vicepresedinte, aparuta pe internet la vreo doua luni distanta de la evenimentul din 27 octombrie, iar a doua – un comentariu al pastorului Vasile Talos, de asemenea fost presedinte al cultului.

In cele ce urmeaza voi incerca sa le prezint pe rand, supunand atentiei dumneavoastra o serie de ganduri si de meditatii personale, nu pentru ca nu ar mai exista alte analize sau opinii, pentru ca exista din abundenta, ci pentru ca, citindu-le, am sesizat ca o serie de aspecte nu au mai fost surprinse in alte colturi ale internetului.

 

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: