Publicat de: Adrian | ianuarie 5, 2010

Si fumatul pasiv ucide!

Desi am 16 ani de cand ma pot lauda cu statutul de „nefumator”, trebuie sa marturisesc faptul ca, ocazional, sunt totusi… fumator. Fumator pasiv, mai exact. Atunci cand, prin natura meseriei, particip la diferite sedinte, intalniri, discutii s.a.m.d., si interlocutorii fumeaza, vrand-nevrand, fumul expirat de ei este inhalat de toti, inclusiv de cei care spun ca nu sunt fumatori… Prin urmare, atunci cand cineva ma intreaba, intr-un astfel de context, daca fumez, mi-am reformulat raspunsul: „numai pasiv”.

Se stie deja faptul ca fumatul „activ” provoaca diverse afectiuni si creste mortalitatea. Sloganuri precum „fumatul ucide”, „provoaca cancerul pulmonar” (cacofonia nu-mi apartine…), „provoaca impotenta” etc. apar acum pe toate pachetele de tigari, insotite de imagini care de care mai semnificative (e drept ca romanul, deh, inventiv din fire, a ajuns acum sa contribuie la cresterea vanzarilor de tabachere…). Ceea ce se stie mai putin este faptul ca si fumatul pasiv, nu doar cel activ, ucide. Discutam cu un amic pe tema asta si, cand i-am spus lucrul acesta, mi-a ras in nas, intrebandu-ma daca am auzit de cineva care sa fi murit de… fumat pasiv… Ei bine, da, exista studii oficiale – facute nu de ageamii, ci de Organizatia Mondiala a Sanatatii – care arata ca fumatul pasiv este cauza decesului a aproximativ 600.000 de decese in fiecare an, la nivel mondial.

Raportul OMS arată că fumatul ucide peste cinci milioane de persoane în fiecare an, mai mult decât SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc. Dacă se menţin actualele tendinţe, consumul de tutun ar putea provoca moartea a peste opt milioane de persoane pe an în 2030.

Astfel, 10% din costurile economice asociate consumului de tutun sunt atribuite fumatului pasiv. Potrivit raportului OMS, aceste costuri sunt directe, precum cele legate de tratarea bolilor proprii fumatului, şi indirecte, precum cele asociate scăderii productivităţii sau pierderii salariului din cauză de deces sau boală.

Raportul aminteşte că fumatul pasiv are un impact puternic asupra sănătăţii, provocând la adulţi grave boli cardiovasculare şi respiratorii, precum bolile coronariene şi cancerul la plămâni.

Fumatul pasiv poate provoca moartea subită a bebeluşilor şi poate duce la o insuficienţă ponderală a fătului. Raportul arată că aproape 40% din copii sunt expuşi în mod regulat fumatului pasiv în familiile lor, în pofida efectelor nocive. Cel puţin 31% dintre cei care mor din cauza fumatului pasiv sunt copii.

Acestea sunt motivele pentru care, la nivel mondial, s-a ajuns la o serie de decizii care unora li s-ar putea parea prea dure, cum ar fi interzicerea fumatului in spatiile publice (lege care exista si in Romania, insa nu este aplicata pretutindeni), interzicerea comercializarii produselor fara a avea aplicate avertismentele „fumatul ucide” sau altele similare, fara a avea aplicate fotografiile pe post de sperietori, interzicerea reclamelor la tutun sau chiar alte masuri mai drastice. Pentru ca, da, exista si masuri mai drastice, in tari cat se poate de civilizate, cum este cazul Islandei, unde dai cu tunul sa vezi in vreun magazin produse din tutun. Motivul? Magazinelor le este interzisa nu doar reclama la tigari, ci si sa le tina la vedere. Asa se face ca, daca vrei sa cumperi un pachet de tigari in Reykjavik, capitala Islandei, intri in magazinul respectiv, intrebi daca acolo se comercializeaza produse din tutun, apoi indici exact marca si tipul tigarilor pe care vrei sa le cumperi si, daca sunt disponibile, platesti si pleci… Masuri extreme? Masuri dure? Poate… Insa, daca privesti la cifrele oficiale din rapoartele OMS, parca nu mai par atat de dure…

… Si parca, privind la cifrele sumbre din studiile care arata ca si din fumatul pasiv se moare, nu ti se mai pare atat de important sa fii politicos atunci cand cineva te intreaba daca poate fuma in incapere (asta in cazurile fericite in care te intreaba…), nu ti se mai pare atat de dura masura restrangerii libertatii fumatorilor si „surghiunuirea” lor in spatiile special amenajate… Pentru ca, sa nu uitam, o definitie simpla a libertatii este aceea ca orice om este liber sa faca ce vrea doar atata timp cat libertatea lui nu dauneaza libertatii altora… Ori, daca libertatea lui iti poate provoca tie, ca fumator pasiv, afectiuni cardiovasculare si respiratorii, cancere sau chiar moartea, atunci inseamna ca libertatea lui trebuie restransa…

Publicitate

Răspunsuri

  1. chiar aşa, de-acum o să-i rog cu mai mult tupeu pe ai mei vecini să vâre ţigara la loc în pachet, măcar în lift [da, deci chiar am câţiva vecini care sunt în stare să-şi aprindă o ţigară chiar şi în lift şi chiar şi de faţă cu un nefumător 😐 ]

    şi în legătură cu studiile respective, ca o confirmare – profesorul meu de matematică din liceu povestea că la un moment dat în urma unei analize a plămânilor doctorul i-a recomnadat să nu mai fumeze, măcar că el nu fumase niciodată. aspectul pe care plămânii dumnealui îl căpătaseră se datora „doar” timpului petrecut ani de-a rândul în cancelarie printre fumători…

  2. aduceti la kunostinta tinerilor ka fumatul ucide

  3. @michelle – pai nu asta am facut? 🙂

  4. michelle, dacă vrei să foloseşti forma contractată a lui „că” e de-ajuns un simplu „k” 😉


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: