Publicat de: Adrian | februarie 5, 2010

„Originalul” made in China…

Am citit, amuzat, despre reactia oficialilor unei companii chinezesti vizavi de un nou produs din gama Apple – este vorba despre celebrul computer tableta iPad, despre care se spune ca va revolutiona segmentul de business. Ei bine, chinezii ii acuza (nici mai mult nici mai putin decat) de faptul ca le-ar fi copiat un produs similar si ca, daca produsul american va patrunde si pe piata chineza, ii vor actiona in justitie, intrucat le vor fi amenintate sau diminuate vanzarile…

Acum, fie vorba intre noi, chiar daca ar fi fost vorba despre inventii similare, este greu sa fii credibil, atat ca individ, cat si ca natie, atata timp cat tu ai un istoric vast de falsificari la activ. De falsificari de orice, de la pantofi sport – „adidasi”, cum le spunem noi, pana la scutere, telefoane mobile, autoturisme si chiar… oua… Da, si ouale se falsifica in China… Ca sa nu mai vorbim despre branduri celebre, lanturi de restaurante, cafenele, parfumuri s.a.m.d.

Nu voi uita prea curand uimirea cu care imi povesteau niste amici despre faptul ca au vazut in China tot felul de modele de autoturisme produse de companii europene sau americane extrem de cunoscute… Si, cand s-au apropiat, au vazut ca se numeau altfel decat stiau ei si ca erau produse de companii locale… desi erau identice cu modelele consacrate… Desigur, nu era vorba despre falsuri sau copii, ci despre pure coincidente… Vorba ceea, hotul neprins e negustor cinstit… Ba, mai nou, chiar si hotul prins, dar cu traditie, tot negustor cinstit se da… Pentru ca, la urma-urmei, ce-are a face cinstea cu business-ul?! (aici, nu stiu de ce, dar chiar simt nevoia sa spun ca am glumit… 🙂 ).

Toata povestea imi aminteste de un banc in care era vorba despre o companie din China care se ocupa cu achizitia celor mai noi produse de orice fel, de la autoturisme la ultimele gadgeturi IT, aparute in toata lumea, in vederea importarii lor. Ei bine, la un moment dat, tabloidele vuiesc de vestea aparitiei celui mai performant avion comercial construit vreodata. Fireste, vestea nu putea sa ii scape companiei chinezesti care se ocupa de problema relatiei comerciale cu firmele occidentale private, asa ca tipii nostri pun mana pe telefon si suna sa faca o comanda ferma:

– Buna ziua, suntem de la compania X, din China, si dorim, pentru inceput, 1 .000 de avioane din noua gama.

– Perfect. Vi le livram pe toate acum, sau esalonat?

– Aaaaa, nu, acum dorim sa achizitionam doar unul. Pe restul ni le facem noi… 🙂


Răspunsuri

  1. Da; mai nou au si propriul moror de cautare google 🙂

  2. Yeap… Au si varianta lor de Youtube… Dar, daca stai sa te gandesti putin, daca ceva s-a inventat deja si poate fi copiat sau, ma rog, „adaptat”… exista deja si in varianta chinezeasca… 🙂

  3. Adi imi place blogul tau si in special postul asta :D:D
    (Luci Balanescu de la Bunevestire – pt identificare :D)

  4. Multumesc mult pentru vizita si aprecieri, Luci! Si bine ai venit, fratioare! 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: