Publicat de: Adrian | martie 31, 2010

Mania. Scurte indicatii terapeutice

Am citit in cartea Proverbelor un pasaj care m-a pus pe ganduri: „un raspuns bland potoleste mania, dar o vorba aspra atata mania” (Prov. 15:1).

Cuvantul cheie aici este „mania”…

In Septuaginta, traducerea Polirom, traducatorii au optat pentru o forma mult mai plastica:

„Mania ii ucide chiar si pe cei chibzuiti; raspunsul potolit intoarce furia, dar cuvantul sfichiuitor trezeste mania”.

Vedem aici ca nici macar cei chibzuiti nu sunt imuni la manie.

Teologia ortodoxa considera mania unul dintre pacatele capitale impotriva caruia trebuie sa lupte crestinul in general, iar monahii (calugarii) in mod special.

Este o slabiciune careia ii poate cadea prada orice om, si de-a lungul istoriei biblice au existat o multime de personaje despre care ni se spune ca au cazut prada acestui sentiment: Cain, Iacov, Moise, Saul, David, Naaman (sirianul), Neemia, Iona, ba pana si Isus.

Mai mult decat atat, exista relatari biblice care afirma ca pana si Dumnezeu se poate mania…

Desigur, exista mai multe tipuri de manie, iar din lectura pasajelor in care ni se vorbeste despre manie putem observa o diferenta diametrala intre mania lui Isus, de exemplu, care a fost urmare a nedreptatii pe care o sesizase la poporul Sau, in fata folosirii pentru scopuri nesfinte a Casei lui Dumnezeu, manie care a avut drept scop provocarea audientei la a trai o viata sfanta si dedicata lui Dumnezeu – si mania altor personaje, care a avut drept rezultate lucruri triste si uneori chiar reprobabile – crima, certuri, reprosuri, regrete…

Pana si Dumnezeu se manie… Iar in Apocalipsa ni se vorbeste despre faptul ca, la judecata finala, cei rai vor cunoaste Mania Lui…

Exista asadar o manie sfanta, care nu duce la rau, ci urmareste sfintenia, sfintirea, dedicarea totala lui Dumnezeu, si o manie nesfanta, de care suntem indemnati in numeroase pasaje biblice sa ne pazim. Textul din Proverbe despre o astfel de manie vorbeste. Mai mult decat atat, el ofera calauzire pentru situatia concreta in care nu tu, ca persoana, esti emitentul acestor sentimente de manie, ci esti mai degraba obiectul ei din partea altcuiva. Altfel spus, ne ofera intelepciunea de a sti cum sa ne raportam la acele situatii in care aproapele nostru s-a maniat. Ce trebuie sa facem? Ce trebuie sa ii spunem? Trebuie sa facem ceva, sa spunem ceva, sau sa ramanem indiferenti, sa il lasam sa vorbeasca, pentru ca poate ii va trece?

Textul propus analizei ne spune ca avem o responsabilitate enorma. Ca vorbele noastre nu sunt lipsite de importanta, ci pot avea un efect benefic sau, dimpotriva, pot provoca mai mult rau decat ne-am putea imagina. Cuvintele Mantuitorului – „veti da socoteala de orice cuvant nefolositor” parca isi gasesc aplicatia in aceasta situatie mai mult decat in oricare alta… Vom da socoteala de orice cuvant nefolositor… Intr-o situatie precum cea descrisa in pasajul din Proverbe 15, cuvintele noastre pot face diferenta dintre pace si razboi. Dintre cearta si liniste. Dintre dragoste si ura…

Foarte interesant este ca nu ni se spune nicaieri ca raspunsul nostru ar trebui sa fie conditionat de tonul cu care ni se adreseaza interlocutorul. Sau de toanele ori de dispozitia noastra. Toate acestea sunt irelevante. Ceea ce conteaza este cum ne prezentam in raport cu ceilalti.

Un raspuns bland potoleste mania, dar o vorba aspra atata mania…

Exista o ilustratie cu mult talc legata de acest subiect. Se spune ca, intr-o zi, un intelept din India puse urmatoarea intrebare discipolilor sai:

– De ce tipa oamenii cand sunt suparati?

– Tipam deoarece ne pierdem calmul, zise unul dintre ei.

– Dar de ce sa tipi, atunci cand cealalta persoana e chiar langa tine? intreba din nou inteleptul.

– Pai, tipam ca sa fim siguri ca celalalt ne aude, incerca un alt discipol.

Maestrul intreba din nou:

– Totusi, nu s-ar putea sa vorbim mai incet, cu voce joasa?

Nici unul dintre raspunsurile primite nu-l multumi pe intelept. Atunci el ii lamuri:

-Stiti de ce tipam unul la altul cand suntem suparati? Adevarul e ca, atunci cand doua persoane se cearta, inimile lor se distanteaza foarte mult. Pentru a acoperi aceasta distanta, ei trebuie sa strige, ca sa se poata auzi unul pe celalalt. Cu cat sunt mai suparati,cu atat mai tare trebuie sa strige, din cauza distantei si mai mari. Pe de alta parte, ce se petrece atunci cand doua fiinte sunt indragostite? Ele nu tipa deloc. Vorbesc incetisor, suav. De ce? Fiindca inimile lor sunt foarte apropiate. Distanta dintre ele este foarte mica. Uneori, inimile lor sunt atat de aproape, ca nici nu mai vorbesc, doar soptesc, murmura. Iar atunci cand iubirea e si mai intensa, nu mai e nevoie nici macar sa sopteasca, ajunge doar sa se priveasca si inimile lor se inteleg. Asta se petrece atunci cand doua fiinte care se iubesc, au inimile apropiate.

In final, inteleptul concluziona, zicand:

– Cand discutati, nu lasati ca inimile voastre sa se separe una de cealalta, nu rostiti cuvinte care sa va indeparteze si mai mult, caci va veni o zi in care distanta va fi atat de mare, incat inimile voastre nu vor mai gasi drumul de intoarcere (Mahatma Gandhi).

Un raspuns bland potoleste mania, dar o vorba aspra atata mania…

Fie ca inimile noastre sa fie mereu pline de dragostea lui Dumnezeu, astfel incat sa putem fi gata sa raspundem bland chiar si atunci cand ni se vorbeste aspru, pentru a fi in lume instrumentele prin care Dumnezeu potoleste mania, in loc sa fim instrumentele prin care se atata mania!


Răspunsuri

  1. Hristos a inviat, draga Adrian! Pace si bucurie tie si celor dragi!

  2. Adevarat c-a inviat, draga Alex! Toate cele bune sa fie si pentru tine si cei dragi sufletului tau!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: