Publicat de: Adrian | mai 17, 2010

Dragostea. Un dat. Un dar…

Am văzut, mi-a plăcut, am luat-o (l-am luat) şi au trăit fericiţi până la adânci bătrîneţi… Nu este oare acesta un stereotip?

Oricât de ciudat ar putea părea, îndrăznesc să afirm că, uneori, lucrurile nu sunt chiar aşa cum ţi-ai imaginat. Planurile pe care le faci, ideile şi aşteptările pe care le ai… toate acestea fac parte din paradigmă existenţei umane. Însă, uneori, acestea sunt date peste cap de întâmplări ciudate şi atunci se întâmplă să fii pus în faţa unei alegeri pe care devine imperativ să o iei. Îţi planifici să îţi finalizezi studiile, să îţi iei un serviciu stabil, să îţi cumperi un apartament ori să îţi faci o casă, apoi să te căsătoreşti. Faci toate acestea, renunţând la persoana pe care ai întâlnit-o la un moment dat şi care întruchipa toate acele trăsături pe care ţi le-ai fi dorit să le aibă, la un moment dat, „aleasa”, doar pentru că, în opinia ta, nu venise momentul potrivit… Apoi, când în sfârşit, a venit momentul cu pricina şi când totul pare a fi aşezat, în ordine, constaţi că Ea nu mai este disponibilă. Sau că întregul context s-a schimbat – poate că nu mai consideri prioritară atunci o relaţie, sau poate că nu mai întâlneşti pe cineva care să întruchipeze în totul acele calităţi pe care le consideri sine qua non la persoana iubită…

Oare întotdeauna criteriile pe care ni le fixăm sunt bune?  Sau obiective? Cum poţi fi sigur că nu greşeşti? Desigur, este important să ai un plan pe termen lung, să visezi, să îţi faci strategii de acţiune de care să te ţii ulterior. Însă trebuie să admitem că dragostea nu apare atunci când îţi planifici sau când te consideri tu, ca individ, pregătit. Se spune că dragostea este o loterie. Probabil, însă trebuie să admitem că, deşi există posibilitatea să tragi un loz greşit, probabilitatea de a fi declarat necâştigător este mult mai mare dacă nu rişti decât dacă alegi să mergi înainte, în ciuda faptului că unele planuri îţi sunt date peste cap.

Mi-a plăcut remarca unui om care, la un moment dat, a spus că dragostea nu se caută, ci se găseşte. Iar atunci când apare în viaţa ta, probabil că cea mai bună modalitate de abordare a ei este să o accepţi. Pentru că de celelalte te poţi ocupa mai târziu pe când despre dragoste se spune că, „dacă ar da omul tot ce are pentru dragoste, tot n-ar avea decât dispreţ”.

Dragostea este cel mai important element al unei relaţii care să îţi aducă acea împlinire după care tanjesti. Fără dragoste, poţi avea TOTUL, dar nu vei putea fi niciodată fericit. Dacă ai parte de dragoste, poţi fi sărac lipit pământului, dar vei fi fericit. Nu degeaba Sfântul Pavel spunea, la un moment dat, că „rămîn acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea. DAR cea mai mare este dragostea!”

Dragostea este ceea ce face ca sexul să nu fie animalic, ci împlinirea unui cuplu, ea este ceea ce uneşte la bine şi la greu, ceea ce îţi dă tărie atunci când ai obosit, atunci când nu mai poţi, ea este ceea ce te însufleţeşte şi te determină nu doar să simţi, ci chiar să gândeşti cu adevărat că nu ai trăit degeaba, că nu ai făcut de pomană umbră pământului… Ea te înalţă, te motivează să mergi până la capătul pământului…

Dragostea este cel mai puternic instrument care ne-a fost dăruit. Paradoxal însă pentru o asemenea putere pe care o înglobează şi pe care reuşeşte să o producă în noi, dragostea este însă şi foarte fragilă… Nehrănită, neîntretinută, ea poate deveni subnutrită şi, în timp, poate chiar sucomba. Sau, mai rău, se poate transforma în ură ori, în cel mai nefericit caz, în indiferenţă… Poate că de aceea ni se porunceşte în numeroase rânduri în Biblie să iubim, să fim îndrăgostiţi necurmat… Pentru că, ne place sau nu, asta depinde şi de noi…

Sfatul meu? Atunci când te întâlneşti cu dragostea, nu mai cauta explicaţii inutile. Dă-i însă timp să te convingă că e dragoste, şi nu doar o pasiune trecătoare, şi apoi mergi alături de ea până la marginile pământului, până când moartea vă va despărţi. Iar, odată ce ai găsit-o, încetează să te mai uiţi după altceva…

Publicitate

Răspunsuri

  1. Da,cel mai frumos sentiment fara de care nu poti intelege viata,care te face mai bun,care iti da atata energie ca „poti muta muntii din loc’.Eu asa inteleg dragostea;sa privesti in aceeasi directie cu cel pe care il iubesti,sa faci orice cu bucurie si sa construiesti.Nu e usor, nici simplu,dar e sublim!Sa privesti un rasarit de soare sau o floare inflorita impreuna, ce poate sa fie mai frumos?

  2. Dragoste inseamna sa-l intampini dimineata cu un zambet,cu o cafea aburinda,sa nu uiti niciodata sarutul dimineata la despartire si cel de intalnire,sa te plimbi prin parc,de mana si sa constati ca mainile se strang cu aceeasi intensitate…sa ajungi sa ii pa trunzi orice umbra a privirii…Cand o gasesti,(dragostea)te mai poti uita in alta parte?Eu nu cred!

  3. foarte frumos acest post;)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: