Publicat de: Adrian | iunie 24, 2010

Marele zid verde african – un superb proiect futurist

O veche si frumoasa profetie biblica in cartea vetero-testamentara Isaia afirma ca „pustia si tara fara apa se vor bucura; pustietatea se va inveseli, si va inflori ca trandafirul” (cap. 35:1). Nu intentionez sa fac acum nici exegeza textului, nici sa il comentez in vreun fel, ci doar mi-am adus aminte de aceste cuvinte datatoare de speranta citind despre planurile pe care si le fac in zilele noastre locuitorii continentului african, amenintati de pericolul desertificarii continue si constante si, implicit, de largirea a ceea ce astazi este cel mai mare desert al lumii: Sahara.

In cifre, Sahara cuprinde nu mai putin de noua milioane de km patrati, ceea ce reprezinta o treime din suprafata intregului continent. Sau, daca vreti, este un teritoriu la fel de intins precum intreaga suprafata a Statelor Unite ale Americii, ori de douazeci si sase de ori cat suprafata Germaniei. Temperaturile sale variaza, in functie de anotimp si de intervalul zi-noapte, intre -10 si + 58 de grade Celsius.

Dezarmant, nu-i asa? Sa ai atata amar de intindere, de teren, si totusi sa nu il poti utiliza ba, mai mult, sa traiesti in permanenta sub amenintarea desertificarii altor teritorii invecinate… Chiar sa nu se poata face nimic? Ei bine, exista totusi speranta… De aproximativ cinci ani s-a tot lucrat la un proiect futurist, inovator, aproape nebunesc s-ar putea spune, care ar trebui sa reuneasca eforturile tuturor statelor africare direct interesate in stoparea fenomenului, dar si a altor natiuni amatoare sa dea o mana de ajutor. La fel cum chinezii odinioara, pentru a se apara de navalirile invadatorilor, au creat Marele Zid Chinezesc, o constructie uimitoare si de-a dreptul revolutionara pentru acele vremuri tulburi, in zilele noastre se intentioneaza crearea unui Mare Zid Verde African, care sa tina piept desertului, vanturilor teribile si, intr-o prima faza, sa opreasca expansiunea marii de nisip.

(sursa: http://think.hotnews.ro/marele-zid-verde-african.html)

In teorie, zidul ar urma sa aiba o lungime de 7775 de km si o latime de 15 kilometri, fiind alcatuit din arbori extrem de rezistenti la caldura si la conditiile extrem de neprietenoase din zona. Se pare ca studiile expertilor au avansat pana intr-acolo incat s-a reusit identificarea a 37 de specii de arbori care ar putea fi utilizati in scopul acesta, specialistii asteptandu-se, pe termen mediu si lung, la reducerea eroziunii solului si a fortei distructive a vantului. De asemenea, se spera ca in felul acesta apa sa fie retinuta in pamant mai mult timp, prevenindu-se evaporarea ei rapida, si refertilizarea solului.

Extrem de ambitios, nu-i asa? Daca ar fi dupa mine, eu unul as propune drept motto al intregului demers versetul din Isaia 35: „pustia si tara fara apa se vor bucura; pustietatea se va inveseli, si va inflori ca trandafirul”. Asa sa fie, si fie ca Bunul sa faca sa se implineasca acest deziderat si in zona Saharei!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: