Publicat de: Adrian | iunie 25, 2010

Violul – un act abominabil, niciodata justificat

Violul… Cate glume nu s-au facut pe seama lui… Pe seama „darului”, pe seama ezitarilor vinovate de genul „oare nu alerg prea repede?”… Cu toate acestea, el ramane o realitate crunta, cumplita, pentru toti aceia care, intr-un fel sau altul, au fost nevoiti sa ii plateasca tribut, ca victime ale sale.

Niciodata, indiferent de circumstante sau de modul in care s-ar expune cineva, violul nu poate fi considerat justificat sau justificabil. Si cand spun „niciodata”, inteleg chiar „niciodata”. Intotdeauna exista doar o victima si un agresor. Intotdeauna vor exista doar rani si, in cel mai fericit caz, si remuscari sau regrete de cealalta parte.

Uneori, ranile sunt atat de profunde si de dureroase incat victimele insele nu se pot ierta nici peste zeci de ani. Cu toate acestea, au existat si cazuri reale in care agresorii s-au cait sincer de fapta ori faptele lor si au cautat sa obtina iertarea celor impotriva carora au comis o fapta atat de cumplita… Si uneori au si obtinut-o.

Daca esti o victima, poti fi sigur de un lucru: oricat de murdar(a) si de pangarit(a) te-ai considera, oricat de vinovat(a), de josnic(a) poate, de lovit(a) de soarta, trebuie sa stii ca exista acolo sus Cineva care vede in tine o persoana atat de valoroasa, incat atunci cand a vazut ca exista posibilitatea ca tu sa dispari pentru totdeauna, sa mori, sa platesti un pret cumplit de mare, nu a pregetat sa spuna: STOP! Pana aici! Eu voi plati in locul ei sau al lui… Si a facut-o… Si-a dat, in scopul acesta, tot ceea ce un parinte are mai de pret: pe propriul Sau Fiu!

Exista iertare, si viata poate merge mai departe. Momentan, tot ce trebuie sa faci este sa traiesti, sa iei fiecare zi pe rand, si sa te arunci plin de incredere in bratele Lui iubitoare si protectoare. Intr-un fel sau altul, El nu te va dezamagi! Chiar daca TOTI ceilalti o vor face, EL nu este asa!!!

Daca insa nu esti o victima, ci o potentiala victima, trebuie sa iei atitudine… Indiferent de pozitia sau de statutul tau profesional, social, religios, trebuie sa refuzi sa fii o victima. Sau sa refuzi sa MAI fii o victima! Vorba lui Steinhardt, nu trebuie sa confundam crestinismul cu cretinismul! Sunt lucruri distincte!

Ia atitudine! Vorbeste cu cineva, reclama daca poti, fa o plangere la politie, contacteaza ONG-urile care se ocupa de problema cu pricina, vorbeste cu un psiholog, cu un pastor sau un preot, asculta cu atentie si, daca nu esti multumit(a) de raspunsul primit, nu te sfiii sa cauti si alte opinii!

In plus, nu uita ca, in zilele noastre, poti oricand sa urmezi un curs de auto-aparare. Nu costa foarte mult si, la urma-urmei, chiar daca ar costa, oare nu merita platit pretul? Comparativ cu efectele devastatoare pe care le-ar avea pe termen lung statutul de victima, orice pret este unul mic pe care l-ai putea plati… Iar cateva tehnici simple iti vor prinde extrem de bine…

Invata sa strigi, sa lasi jena sau rusinea la o parte, si invata sa te opui! Iar pana sa deprinzi tehnicile de auto-aparare atat de utile in ziua de azi, aminteste-ti ca, de cele mai multe ori, tipetele puternice si impotrivirea ferma ii vor face cel putin sa ezite pe eventualii agresori…

Inchei cu un sfat extrem de simplu: faceti tot ceea ce este necesar pentru a nu deveni o victima!


Răspunsuri

 1. bro, with all due respect:

  jumatate din articol e adresat unor victime de gen masculin. stiu ca exista si aceasta posibilitate, dar…poate ai vrea sa regandesti cate o fraza, doua. 🙂

  blessings.

 2. Alex,

  L-am revazut, insa nu sunt de acord. Am incercat sa folosesc o terminologie relativ neutra – de exemplu, in loc de „barbat” sau „femeie” am utilizat „persoana”.

  Pentru agresor sau victima nu am optat, intr-adevar, pentru acordul de gen, insa oricum nu as fi putut sa o fac decat in cazul primului termen (agresoare), intrucat as fi fost privit de-a dreptul ciudat daca as fi zis „victim” 😀

  Oricum, de dragul pacii si pentru a reliefa mai bine egalitatea de gen, am pus intre paranteze terminatia specifica genului feminin, respectiv „(a)”.

  Multumesc pentru feedback, sis.

  Adrian

 3. Moncher,
  Trebuie sa colaboram cumva,o actiune concertata gen DAS-primarie-ong-cabinete medicale scolare-inspectorate scolare ,cu chestionare anonime de decelare a victimelor abuzului fizic,violenta corporala,agresiuni si perversiuni sexuale,consum de droguri,alcool,fumat.
  Simplu: trebuie doar hirtie, toner,un chestionar tip,un numar de telefon mobil,email al cuiva care se ofera voluntar sa raspunda acestor solicitari[pe mine poti miza,cheri],apoi victimele sa fie invatate unde sa depuna plingerea: la politia comunitara,protectia copilului,certificate de la medicina legala,inregistrari,filmari cu camera video ascunsa,telefon mobil si agresorii sa fie deferiti justitiei.
  Daca vrei,contacteaza-ma pe email,vara asta vreau sa demaram o actiune solidara pentru copiii si tinerii nostri in scoli si gradinite.
  Daca 2 sau 3 se vor invoi sa ceara un lucru de la Tatal,le va fi dat.
  Unde este Domnul Dumnezeul lui Ilie?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: