Publicat de: Adrian | octombrie 20, 2010

Joaca de-a votul

M-am tot gandit, de ceva vreme incoace, daca este o solutie buna desfiintarea Parlamentului bicameral in favoarea celui unicameral. Argumentul care ma face sa inclin mai degraba spre un raspuns negativ este acela ca avem o clasa politica nu doar imatura, ci iresponsabila de-a dreptul, care trateaza documentele legislative cu ingrozitoarea usurinta cu care tratam de obicei reclamele nesolicitate din cutia postala. Astfel s-a intamplat nu o data sa treaca de una din camere documente normative cu impact asupra tuturor locuitorilor tarisoarei noastre, fiind insa oprite, la sesizarea presei, in plenul celeilalte Camere deliberative.

De data aceasta, ce mi-a atras atentia a fost nu „greseala”, nici actul normativ in sine (care pare chiar interesant), nici chiar faptul ca a trecut de a doua Camera a Parlamentului Romaniei, ci lejeritatea cu care reprezentantul unui grup parlamentar incearca sa explice jenanta scapare a alesilor neamului:

În cursul zilei de ieri, Camera Deputaţilor a admis un proiect de lege prin care s-a decis scăderea cotei de TVA pentru alimentele de bază de la 24% la 5%.
În categoria alimentelor avute în vedere de lege intră pîinea, ouăle, laptele şi carnea.
Totodată, tot ieri a fost adoptat un alt proiect de lege prin care s-a stabilit ca pensiile mai mici de 2000 de lei să nu fie impozitate.
Camera Deputaţilor are rol decizional în adoptarea celor două acte legislative, astfel încât ele vor fi înaintate Preşedinţiei pentru promulgare.
În legătură adoptarea celor două acte legislative, senatorul […] Gelu Vişan a exprimat părerea grupului parlamentar al partidului din care face parte, declarând că s-a produs o eroare de tehnică legislativă. Vişan a motivat această eroare prin faptul că membrii grupului parlamentar […] au votat crezând că resping cele două legi.
Sursa: http://www.jurnalul.ro/stire-politic/din-greseala-tva-de-5-pentru-alimentele-de-baza-pensiile-sub-2000-de-lei-neimpozitate-557565.html

Asadar, inocenti de-a dreptul, un grup de parlamentari au votat in bloc, fara sa inteleaga despre ce este vorba si fara ca macar sa isi puna problema pentru ce voteaza, au ridicat doi debretini de la mainile grasane atasate unor trupuri la fel de diafane… crezand ca… resping propunerile cu pricina…

Ma rog, aceasta a fost explicatia oficiala, urmata de un politicos „seeefuuuu… intoarce tu, te rugam, legea in parlament sa o respingem acum ‘pe bune’, ca am sfeclit-o si de data asta… Da’ asa ne-a zis esalonul superior sa votam… Ce, e vina noastra c-a-nteles gresit?… Noi suntem obedienti… Noi muncim, nu gandim… Noua nu ni se spune CE sa votam, ci CUM sa votam… Si asa este un efort considerabil pentru unicul si mult prea odihnitul nostru neuron stingher…”

Mda… E clar. M-am inselat. Este suficient un parlament unicameral. Cu cat mai putini parlamentari. Eventual cate unul pentru fiecare judet al tarii, ca sa facem economie la buget. Nu de alta, dar fiecare isi are seful sau de cabinet, consilieri, secretare, soferi… Cum? Nu fac fata volumului de munca? Ba eu tind sa cred ca da. La cat muncesc alesii si, mai ales, la cum se voteaza, sunt suficienti cati am propus eu. In plus, ce pot face cateva sute de parlamentari care au dat cu batu-n balta, votand „gresit” un act normativ si cerand apoi ajutorul lu’ sefu’ cel cu ochi frumosi si pletele-i curgandu-i rauri, pot face si cei maximum 30 de parlamentari… Abia vor putea gasi o scuza mai buna… Parca-i si aud: „-Seefuuu… Pai la cat de putini suntem, cand a zis Lenuta BA, noi inteles-am DA… Iar Sefu’, galant, ierta-va greseala omniprezentei, omnipotentei si mereu-zambitoarei zane a politicii romanesti…” Ei, hai, ca de data asta chiar am fost rautacios… „Dansa” n-a avut nici un amestec, ce sa ne mai ascundem dupa Vişan… pardon, dupa vişin?…

Nota: Acest material este un pamflet si nu poate fi interpretat in nici un fel drept un atac la adresa vreunui personaj sau vreunui partid politic, ci doar la adresa unei CLASE politice incompetente.


Răspunsuri

  1. […] Am găsit aici imaginea […]


Lasă un comentariu

Categorii