Publicat de: Adrian | aprilie 21, 2011

De ce NU cred ca desfiintarea sectoarelor este solutia pentru Bucuresti

Acum este cat se poate de clar: referendumul se va face. Campaniile au si inceput, si dintr-o parte, si dintr-alta. Interesele sunt multiple din ambele tabere. Ce-ar fi insa daca, pentru o clipa, am face cu totii, REZIDENTII Municipiului Bucuresti, un efort de gandire si am incerca sa vedem dincolo de tabere, de partide, de grupuri sociale si de grupari politice, intr-o incercare aproape utopica de a identifica binele orasului in care ne incapatanam cu inversunare sa traim si, mai mult, sa ne dorim sa traim civilizat? Daca am incerca sa lasam la o parte greata, lehamitea si dezamagirea in care ne adancim din ce in ce mai profund, daca am incerca sa dam de-a dura tot sictirul inspirat de sleahta de golani si derbedei in adevaratul sens al cuvantului, care sunt parca mai hotarati ca niciodata sa gaseasca si sa utilizeze din plin toate mijloacele posibile pentru a eluda legile si a exploata in folosul propriu resursele disponibile, fara nici un fel de jena?

Stiu ca este dificil, stiu ca motive avem cu totii, insa cred ca daca tacem, ne facem la fel de vinovati precum cei pentru care de multe ori pana si dispretul ni se pare mult prea mult. Da, este un fel de reiterare a unui principiu pe care eu insumi il consider genial: „pentru ca raul sa dainuie, este suficient ca oamenii de bine sa nu faca nimic”. Sau, altfel spus, daca ar fi sa adaptez, sa stea comozi in casele lor si sa nu se prezinte la referendum. Indiferent daca sunt pro sau contra problemelor expuse, cred ca este extrem de important sa ne expunem opiniile, sa lasam la o parte tot ceea ce ne-ar putea impiedica sa mergem sa aplicam stampilele acolo unde trebuie si sa votam potrivit cu constiinta noastra, nu cu manipularile grosolane ale oricareia dintre tabere.

In ceea ce ma priveste, consider ca, pe de o parte, este important ca Bucurestiul sa aiba un buget consolidat, pentru ca marile proiecte care privesc dezvoltarea unitara a orasului sa poata fi finantate, continuate si, mai ales, finalizate. In acelasi timp insa, consider ca este in sfarsit timpul ca societatea civila sa se trezeasca si sa aiba un ochi mult mai critic atintit asupra cheltuielilor care se fac, pentru ca acestea nu se fac din fondurile STATULUI, asa cum prost intelegem ideea, ci din banii NOSTRI, ai tuturor; este deci nevoie ca societatea civila si toti oamenii de bine din tarisoara si din urbea noastra sa se trezeasca si sa inceapa sa strige impotriva tuturor nedreptatilor, inechitatilor, impotriva tuturor cheltuielilor umflate si supradimensionate facute din resursele noastre, impotriva tuturor parazitilor si gibonilor politici, impotriva tuturor incompetentilor promovati si tinuti in brate pe criterii care nu tin de competenta ori de rentabilitate, ci de slugarnicie politica…

Acesta este motivul pentru care ma indoiesc sincer ca un buget consolidat va duce la solutionarea problemelor cu care ne confruntam ca oras. Dimpotriva, cred ca desfiintarea sectoarelor va duce la adancirea unor probleme. Iar ca argumente de bun simt nu pot aduce decat cateva dintre problemele de care ar fi trebuit sa se ocupe Municipalitatea, nu sectoarele, si care au esuat lamentabil – problema cainilor comunitari, cea a strazilor principale, pe care trece RATB-ul, si cea a parcurilor. Cainii s-au inmultit peste masura, autoritatile nu au reusit in nici un fel nici sa stopeze, nici sa limiteze in vreun fel fenomenul, declarandu-si neputinta pana acolo incat sa se arate dispuse sa transfere responsabilitatile… sectoarelor, adica exact acelor entitati pe care UNII vor sa le desfiinteze… Parcurile administrate de Municipalitate arata, in marea lor majoritate, la fel ca acum 20 de ani, fara imbunatatiri semnificative, cu un grad de deteriorare ingrijorator… lucru care nu se poate spune neaparat in ceea ce priveste micile parcuri infiintate de multe dintre primariile de sector. La fel, strazile principale, cu gropile lor in care ne stricam cu totii masinile… care se repara dupa nepermis de multa vreme, DACA se repara.

Pe de alta parte, este adevarat faptul ca o unificare a bugetului si a administratiilor locale ar duce la o micsorare a numarului de salariati. Dar este aceasta justificabila si de dorit in toate aspectele, cu toate implicatiile sale? Da, poate ca s-ar crea niste structuri gigant care sa gestioneze toate problemele Bucurestiului, probleme atipice si incomparabile cu cele ale oricarui alt oras romanesc. Insa ma indoiesc sincer ca o astfel de unificare ar duce la oferirea de servicii mai bune cetatenilor, ba dimpotriva.

Care ar fi deci solutia? Un raspuns onest ar fi: „nici una dintre cele doua variante”. Mai degraba as opta pentru una aflata la intersectia celor doua. Autonomia locala este extrem de importanta, in sensul ca doar unitatile administrativ-teritoriale mici isi pot gestiona eficient problemele si pot oferi servicii bune si foarte bune cetatenilor contribuabili. Este nu doar neprincipial, ci si aberant in secolul XXI sa obligi un sector bogat, care aduce o contributie extrem de importanta la PIB-ul Romaniei sa ofere aceleasi servicii cetatenilor sai ca un sector fara resurse. Principial si NORMAL ar fi ca o municipalitate europeana, o capitala europeana, sa ofere si sa impuna un MINIM acceptabil tuturor subdiviziunilor sale administrative (si, obligatoriu, sa asigure resursele necesare!), dincolo de care acestea sa aiba deplina libertate de a oferi atat cat isi permit si cat considera decent. De asemenea, este normal si de dorit un principiu al contributivitatii la un buget municipal, comunitar, consolidat, dar in functie de posibilitati si de veniturile fiecarei subdiviziuni, in consecventa cu principiul biblic: „cui i s-a dat putin, i se va cere putin, si cui i s-a dat mult, i se va cere mult”.

Poate ca ar fi o solutie si unificarea departamentelor economice, adminstrative, al celor de resurse umane, juridice etc., insa in nici un caz cele de servicii. Daca stau sa ma gandesc bine, in conditiile in care in multe institutii departamentele juridice nu fac altceva decat sa plimbe niste monitoare oficiale si sa isi dea cu parerea, fara insa a-si asuma si raspunderea pentru consultanta oferita, nu vad de ce ar avea nevoie o institutie de un intreg departament si nu doar de unul sau cativa juristi (in functie de marimea institutiei), iar serviciile acestea sa fie externalizate pe costuri mai mici.

In fine, discutiile sunt mult mai lungi si extrem de punctuale. Ideea generala insa este aceea ca, pe de o parte, consider ca este importanta impartirea pe sectoare pentru a putea gestiona mai bine problemele urbei si, pe de alta parte, ca este nevoie si de un buget consolidat pentru a putea asigura investitiile necesare dezvoltarii orasului in ansamblu. In acelasi timp insa, cu totii avem nevoie de o crestere a gradului de vigilenta in privinta investiilor, fie ele mari sau mici, pentru a putea pune capat nesimtirii si jecmanelii instituite acei golani care nu au nici un fel de respect nici pentru Lege, nici pentru banul public, nici pentru interesul comunitar, nici pentru Noi. Sa nu uitam ca noi i-am cocotat in acele fotolii (pe care cei mai multi dintre ei nu le merita) si ca acest lucru ii face direct raspunzatori in fata Noastra, a tuturor. Si sa nu uitam ca tacerea noastra si lipsa de reactie este luata de acesti derbedei drept aprobarea tacita a nelegiuirilor si a silniciilor lor.

A, si sa ne reamintim, mereu si mereu, de faptul ca, pentru ca raul sa propaseasca, nu este nevoie decat ca oamenii de bine sa nu faca nimic. Raul vine de la sine, cu mare lejeritate… Pentru bine insa trebuie sa lupti, sa faci eforturi si, mai mult, sa iti asumi si riscuri… Nu de alta, dar se stie, din vechime, faptul ca Adevarul umbla cu capul spart, nu?… Chiar si asa, cred ca merita asumate riscurile, daca vrem sa traim aici si, mai mult, sa transformam aceasta cloaca intr-un loc in care sa poata trai si copiii nostri, in loc sa emigreze…

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: