Daca suicidologia, ca stiinta de sine statatoare, inter- si transdisciplinara, a aparut prin anii 1950, ca o necesitate fireasca a lumii academice de a intelege si explica amplul domeniu al suicidului (prin reunirea contributiilor psihiatriei, psihologiei, medicinei legale, sociologiei, stiintelor juridice etc.), suicidologia integrativa nu reprezinta altceva decat incercarea de a completa acest puzzle cu o piesa extrem de importanta, absolut necesara pentru corecta raportare la insusi subiectul studiat: fiinta umana, un homo religiosus prin excelenta.
Astfel, cartea Suicidologie integrativa reprezinta mai mult decat o simpla introducere in disciplina desprinsa din tanatologie; ea constituie o adevarata pledoarie pentru abordarea fenomenului sinuciderii dintr-o perspectiva integrativa, adaugand dimensiunii biopsihosociale a fiintei umane si pe cea de-a patra – cea spirituala, pe nedrept trecuta cu vederea (sau insuficient valorificata) de comunitatea stiintifica.
Dr. Emanuel Adrian SÂRBU, „în calitatea sa de teolog, filolog, sociolog şi psiholog, detine suficiente calitati si cunostinte pentru a se aventura intr-un demers atat de ambitios precum cel de fata, el fiind doctor in teologie, membru fondator al Asociatiei de Suicidologie, initiatorul unei noi paradigme disciplinare – suicidologia integrativa – si, de asemenea, initiatorul unui site care ofera sprijin emotional si consiliere persoanelor cu comportament autodistructiv si supravietuitorilor acestora” (Prof. Univ. Dr. Vasile TALPOŞ, Universitatea din Bucureşti).
„Lucrarea de faţă vine în întâmpinarea îngrijorătoarei situaţii legate de fenomenul suicidului, autorul făcînd o analiză teologică asupra factorilor care-l determină, precum şi a crizelor pe care le generează, reanalizând datele şi teoriile furnizate de istorie, sociologie, psihologie, prin prisma protestantismului evanghelic. Lucrarea îşi propune şi reuşeşte totodată, prin argumente şi documente concrete, să dovedească faptul că protestantismul evanghelic biblic oferă membrilor săi un factor de protecţie deosebit de important în problematica suicidului, autorul manifestând îndrăzneala de a provoca în această privinţă, chiar anumite „legi ale sociologiei”” (Pr. Prof. Univ. Dr. Isidor Mărtincă, Universitatea din Bucureşti).
Autorul „are meritul de a fi identificat punctele forte şi mai slabe ale fiecărei confesiuni şi nu agrează deloc ideea că cineva ar fi mai expus acestui flagel, dacă-l putem numi astfel, doar pentru că ar aparţine unei denominaţiuni creştine sau alta. Este de apreciat că face o analiză pertinentă, la obiect şi într-un spirit irenic, concluzionând că nu apartenenţa la o comunitate este definitorie în comportamentul cuiva cât mai ales maniera în care reuşeşte să ia sau nu în serios preceptele creştine bazate pe Cuvântul divin inspirat de Duhul” (Prof. Univ. Dr. Petre Semen, Universitatea „Al. I. Cuza-Iaşi”).
„O gamă largă de argumente logice şi empirice reuşesc să arate că nu doar teologiile creştine ar avea de câştigat prin integrarea studiilor din alte domenii ştiinţifice, ci şi suicidologia în sine ar beneficia de pe urma încorporării teologiei creştine în cadrul acestei ştiinţe multidisciplinare, inclusiv în vederea eficientizării măsurilor practice de protecţie, intervenţie şi prevenţie privitoare la suicid” (Conf. Univ. Dr. Alexandru Neagoe, Universitatea de Vest din Timişoara).
Cuvânt înainte (Prof. Univ. Dr. Ştefan Costea) – integral aici.
Lucrarea de faţă, Suicidologie integrativă, constituie o contribuţie ştiinţifică deosebit de importantă în dezbaterea unei complexe problematici: sinuciderea, ca punct terminus al existenţei – domeniu de mari dimensiuni şi cu implicaţii profunde asupra persoanelor cu comportament autodistructiv, dar şi a supravieţuitorilor.
Ea este rezultatul unui proiect de cercetare ştiinţifică de anvergură, ambiţios realizat de un cercetător tânăr, având o solidă formaţie ştiinţifică şi profesională, multi- şi inter-disciplinară.
Obiectivul general al lucrării îl constituie realizarea unui complex ştiinţific interdisciplinar care să includă organic, pe lângă abordările tradiţionale (istorice, filosofice, sociologice, psihologice) ale suicidului şi tratarea fenomenului prin considerarea omului ca fiinţă biopsihosocială, o nouă dimensiune – cea spirituală, punând bazele unei noi paradigme ştiinţifice: suicidologia integrativă. Avantajele incontestabile ale acestui tip de abordare sunt date de faptul că beneficiilor tuturor disciplinelor componente ale complexului (atât teoretice, cât şi practice: mijloacele de protecţie, intervenţie şi prevenire a fenomenului) li se adaugă sistemul suportiv al teologiei creştine, care astăzi este insuficient valorificat, deşi are o istorie, o experienţă continuă şi demonstrabilă, extinsă pe parcursul a peste două milenii, cu efecte vizibile inclusiv în prevenirea suicidului.
(…) Pornind de la constatarea autorului tratatului Le suicide. Étude de sociologie (Emile Durkheim -n.a.) potrivit căruia, în pofida acestor tipologii şi regularităţi, sinuciderea este un fenomen individual, dar care are cauze sociale, în condiţiile existenţei unor curente sinucigene ce traversează societatea şi, de asemenea, de la precizarea că factorii reali ai sinuciderilor variază de la o societate la alta şi de la un grup social la altul, Dr. Emanuel Adrian Sârbu oferă o analiză competentă a unor studii şi cercetări sociologice post-durkheimiene, desfăşurate în diferite contexte social-culturale şi religioase (inclusiv în ţara noastră), care-i permit, în final, să-şi demonstreze cu acribie punctele de vedere şi să ofere o contribuţie deosebit de valoroasă pentru literatura de specialitate.
(…) Reprezentând o primă valorificare a rezultatelor unui proiect mai amplu de cercetare realizat de autor, lucrarea (atât prin conţinutul, cât şi prin nivelul de aprofundare şi de tratare a problematicii abordate) se adresează unui public divers şi eterogen, de orice vârstă, cu nivele de pregătire şi formare diferite, cu diverse orientări valorice şi din toate segmentele sociale, fiind accesibilă şi recomandată deopotrivă specialiştilor şi publicului larg.
Informatii suplimentare legate de carte (inclusiv despre modalitatea de achizitionare) puteti gasi la adresa: http://easarbu.wordpress.com/2011/09/09/suicidologie-integrativa/
Felicitari pentru site. Ati castigat un cititor.
By: Admin DeseneCopii.net on septembrie 12, 2011
at 3:42 pm
Multumesc mult. Si, fireste, bun venit!
By: addsalu on septembrie 12, 2011
at 5:00 pm
UNDE SI CIND o gasim la Cluj?
By: Sanda Zeic on octombrie 15, 2011
at 4:29 pm
Momentan poate fi comandata doar online, la comandcartea@gmail.com. E nevoie de datele personale pentru facturare; plata se face in sistem ramburs. Fiind editie princeps, tirajul a influentat pretul, iar distributia in librarii l-ar fi ridicat la randul sau cu peste 40%, asa ca am preferat varianta online.
Detalii suplimentare pe http://easarbu.wordpress.com. Daca te intereseaza, voi fi onorat sa suport eu taxele postale.
Cu drag,
Adrian
By: addsalu on octombrie 15, 2011
at 10:59 pm
As dori si eu sa cumpar cartea si sa o folosesc pt lucrarea mea de licenta .sunt studenta la Psihologie anul 3,la universitatea Ovidius din Constanta si am credinta ca creatia dvs m-ar ajuta.astept informatii despre pretul cartii pe aceasta adresa de email.Multumesc si mult succes in continuare !
By: Mihaela on februarie 15, 2012
at 2:53 pm
Mihaela,
Pe adresa de mail indicata te asteapta toate detaliile solicitate. Fiind studenta, voi suporta eu contravaloarea taxelor postale! Iti doresc mult succes in finalizarea lucrarii de licenta!
Cu prietenie,
Adrian
By: addsalu on februarie 15, 2012
at 3:16 pm
Am descoperit in aceasta seara blogul tau, cautand despre sinucidere. Ma pregatesc pentru admitere la doctorat pe tema sinuciderii in literatura interbelica. Din cate stiu, tema, formulata astfel, nu a mai fost abordata. As dori sa intru in posesia cartii tale. Am cautat pe site-ul BCU si la libraria Eminescu, dar nu am gasit-o. Daca vrei sa-mi scrii, m-as bucura mult. Las si adresa de mail. Nu stiam ca exista Asociatia de suicidologie in Romania…multe vesti bune pe blogul tau. Daca vrei sa discutam mai multe, sunt oricand deschisa. Multumesc.
By: Gabriela on mai 27, 2012
at 9:37 pm
Am citit si celelalte comentarii, voi scrie la adresa indicata pentru comanda. Presupun ca trebuie adresa si numele. Sunt din Bucuresti.
By: Gabriela on mai 27, 2012
at 9:44 pm
Draga Gabriela,
Sunt onorat. Ti-am trimis deja un mail pe adresa indicata. Cartea va pleca spre tine in cel mai scurt timp dupa ce voi primi datele tale de facturare – nume, prenume, adresa completa (inclusiv codul postal) si CNP-ul.
Cartea poate fi comandata online, la adresa „comandcartea [at] gmail [punct] com”. De asemenea, o poti consulta la Biblioteca Nationala.
Cu prietenie,
Adrian
By: addsalu on mai 28, 2012
at 7:22 pm
vreau sa o distribui pe fb,dar cum?
By: Miri Beni Iona on august 3, 2013
at 6:35 pm