Publicat de: Adrian | iulie 13, 2016

Revolta deținuților

Revolta din pușcării mi se pare tragi-comică.

Un Gigel violează, ucide, tâlhărește, motiv pentru care trebuie să își ispășească PEDEAPSA într-o închisoare. De multe ori, pentru o perioadă prea mică în comparație cu ceea ce au făcut. Ținând cont de faptul că jumătate dintre români au încă, mă scuzați, WC-ul în fundul curții, adicătelea o groapă în care își fac nevoile în bâzâitul vesel al muștelor, și că mulți dintre cei care afirmă că tâlhăresc „de foame”, cred că nu este deloc exagerat să spunem că, în MULTE cazuri, în pușcării beneficiază de condiții semnificativ mai bune decât cele în care trăiesc în viața civilă.

Buuuuun, lăsând la o parte norma de hrană, care trebuie să îndeplinească o serie de condiții FOARTE BINE reglementate, lăsând la o parte și faptul că au televizor, sală de sport, bibliotecă șamd, propun să ne imaginăm, pentru o clipă, cam care sunt condițiile în care trăiesc victimele tâlharilor, violatorilor, ale celor care au comis o tentativă de omor. Da, știu, ei tot cu WC-ul în fundul curții, tot cu bucata de pâine și cana de apă, pentru că nimeni nu stă să se preocupe dacă au necesarul caloric zilnic.

Hai să lăsăm și acest exemplu, dacă vreți, și să vorbim despre cetățenii ONEȘTI, care și-au plătit o viață întreagă impozitele și taxele, care și-au făcut datoria față de societate, respectându-i legile și normele, indiferent de cât de greu le-a fost. O parte dintre ei au ajuns să fie nevoiți, din motive obiective, să își ducă restul zilelor în vreun cămin-spital sau centru rezidențial. Personalul angajat acolo trebuie să le asigure trei mese pe zi, cu tot necesarul caloric, cu aproximativ 15 lei (da, ați citit bine!) PE ZI. Adică, altfel spus, o masă „cu de toate” ar trebui asigurată cu doar 5 lei. Pentru acești indivizi, permanent, spunem că nu sunt bani și că trebuie să înțeleagă.

Dar ni se pare absolut normal și logic să ne ocupăm acum de condițiile din închisori…

Sigur, dincolo de orice crimă înfăptuită, chiar și celui mai odios dintre criminali trebuie să i se asigure condiții decente, în virtutea faptului că și ei sunt oameni.

DAR, cu tot respectul, lucrul acesta trebuie făcut DUPĂ (sau măcar ÎN ACELAȘI TIMP) ce le-am asigurat condiții celorlalte categorii de cetățeni. Pentru că, ne place sau nu, închisoarea reprezintă ȘI o măsură punitivă, o PEDEAPSĂ.

Ori, dacă închisorile încep să semene cu pensiunile sau hotelurile, cred că avem o problemă!

A, era să uit… Poate mă lămurește și pe mine cineva de ce nu muncesc TOȚI deținuții, ci doar cei care VOR, în contul sumelor care sunt cheltuite de societate pentru ei…  Și de ce ni se pare normal ca, acelora dintre ei care (totuși) muncesc, să li se scadă din pedeapsă, în loc să considerăm că acest lucru este absolut normal, pentru că în schimbul muncii lor primesc hrană și adăpost…

La fel, poate mă lămurește și pe mine cineva de ce nu achiziționează Ministerul de Justiție sau de Interne brățările acelea care să le permită celor cu infracțiuni ușoare să își efectueze pedeapsa la domiciliu…

Sau de ce nu își plătesc deținuții, ca pedeapsă, costurile pentru acele brățări… Este trist că am ajuns, ca nație, să ne preocupe mai mult condițiile deținuților decât cele ale copiilor sau bătrânilor din centre…

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: