Publicat de: Adrian | noiembrie 13, 2007

Meditand la panaceul universal… la sensul suferintei… la Nietzsche…

18 octombrie 2003 

Azi m-am trezit pe la 07.40, gandindu-ma sa merg sa ma barbieresc, sa ma imbrac si sa vin mai intai la tine, sa te vad, dupa care, pe 10.00, sa vin la serviciu, ca sa-i pot suna pe pastori pentru un material in legatura cu Referendumul.

Stii, ma gandeam sa lucrez pana mai tarziu si apoi chiar sa dorm azi la radio, ba poate chiar si maine, ca poate asa mai uit de grijuri, si nici nu mai trebuie sa dorm acasa fara tine.

Mi-am adus aminte ce spunea Nietzsche (parca…) despre religie: “Religia e opium pentru popor”. Odata, intr-o predica, pastorul (V. Talos) spunea ca”religia nu este, cum a spus Nietzsche, ca opiumul pentru popor”. Parerii lui ii subscriu majoritatea oamenilor pe care ii cunosc.

Gica contra cum sunt, zilele acestea am constatat ca, totusi, religia este totusi opium pentru popor… Da, indraznesc sa o spun, si cred ca inaintea lui Dumnezeu nu gresesc si ca nu fac nici o blasfemie! Ba, indraznesc sa afirm chiar, este mai mult decat opiumul! Este mult, mult mai mult!

Opiumul era consumat in Antichitate pentru a le alina durerile groaznice bolnavilor. Ca, ulterior, a ajuns sa fie folosit si in alte scopuri, asta e alttceva, dar scopul lui initial a fost unul pur medical.

Asa ca ma intreb: daca nici religia nu iti alina durerile, atunci cine o face? Crestinismul, in mod deosebit, vorbeste despre un Dumnezeu, despre un Christos caruia ii pasa de noi si care “isi pleaca urechea la suferintele noastre”, un “Christos care in toate privintele a fost ispitit ca si noi”, care intelege ce-I suferinta, pentru ca El insusi a suferit…

Religia e chiar mai mult decat opiumul. Religia adevarata nu doar ca iti alina durerile pe moment, dart e ajuta sa mergi increzator spre vindecare, iar acolo unde aceasta nu este posibila, te ajuta sa traiesti cu ea, impacat…

Religia este, categoric, cel mai bun panaceu, acel leac universal care iti da putere in slabiciuni si in suferinte, care iti da incredere in Dumnezeu, sa strigi la El, sa iti versi inima inaintea Lui…

Privita din afara, ea pare a fi “opium pentru popor”… Din interior insa poti vedea ca nici cel mai bun opium nu iti poate adduce alinarea si mangaierea si linistea sufleteasca pe care ti le aduc in inima religia adevarata, relatia cu un Dumnezeu viu in vecii vecilor, care are toata puterea in cer si pe pamant!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: