Publicat de: Adrian | ianuarie 13, 2009

Secretul longevitatii. Il stiti?

O priveliste frumoasa, un animal de companie, o viata sexuala implinita, feminitatea (nu feminismul… sunt rau, nu-i asa? 😀 ), casatoria, fericirea si credinta. Toate iti pot asigura, cel putin teoretic, o viata mai lunga. Daca ar exista posibilitatea de a le aduna, am ajunge la o cifra de-a dreptul impresionanta: 37 de ani. Nu va bucurati insa prea mult… Daca sunteti barbat si cumulati toate celelalte „conditii”, ajungeti la „doar” 30 de ani in plus fata de medie… Daca locuiti in Bucuresti sau intr-un mediu citadin anost si, implicit, nu va puteti bucura de o priveliste frumoasa, puteti scadea din start inca doi ani. Daca sunteti alergic la parul animalelor de companie sau daca, pur si simplu, nu vreti sa iesiti zilnic la plimbare la 5 sau 6 dimineata cu cainele si, implicit, nu va luati un astfel de „prieten necuvantator”, mai scadeti inca doi. Si tot asa…

Nu pot sa nu ma intreb ce metodologie a folosit dr. Trisha Macnair, autoarea studiului care a ajuns la concluziile antementionate. Oricat m-ar incanta faptul ca factorul „credinta” aduce in plus nu mai putin de 7 ani, in opinia domniei sale, trebuie sa remarc faptul ca nu orice apartenenta religioasa iti aduce ani de viata in plus. Dovada cea mai la indemana o reprezinta acei indivizi care, in numele credintei, devin bombe umane si se auto-detoneaza in locuri aglomerate cu „gheauri”, „necredinciosi” etc.

La fel, indraznesc sa afirm ca ma indoiesc de faptul ca simpla casatorie ar aduce 7 ani in plus… Daca nu este o casnicie reusita, s-ar putea sa iti aduca sapte ani in minus… Ca toate celelalte elemente.

Ideea pe care o sustin insa este faptul ca sunt anumite lucruri care te ajuta sa traiesti mai bine si, de ce nu, mai mult timp. Crestinii cred ca viata terestra este doar inceputul unei calatorii care se finalizeaza in eternitate. Drept urmare, conteaza enorm ce crezi, in Cine (te in)crezi si, nu in ultimul rand, cum traiesti. Acesta este unul din motivele pentru care crestinii practicanti evita abuzurile de orice fel. Sau cel putin ar trebui sa o faca. Si tot acesta este motivul pentru care cercetatori precum Harold Koenig au descoperit ca este cat se poate de intemeiata afirmatia conform careia crestinii traiesc mai mult si stau mai bine la capitolul sanatate decat alte categorii sociale.

In concluzie, daca vrei sa traiesti mult, este recomandat sa traiesti o viata echilibrata. Din toate punctele de vedere.

Iar credinta – de fapt, o viata de credinta (cu disciplinele sale spirituale – rugaciunea, postul, cititul Bibliei in mod regulat, meditatia) – nu poate sa fie decat benefica. Pentru ca, pe langa faptul ca te fereste de excese, iti ofera posibilitatea de a trai… nu mult, ci… vesnic. Iar asta chiar ca este de dorit…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: