Publicat de: Adrian | martie 23, 2009

Fumatul in prezenta copiilor, amendat

Toata lumea vorbeste despre efectele nocive ale fumatului… S-au lansat campanii nationale si internationale, s-au interzis reclamele televizate, s-a hotarat tiparirea de avertismente scrise pe fiecare pachet de tigari vandut, ba chiar si poze explicite cu diferitele tipuri de cancere produse de fumat, s-a interzis prizarea in institutii… O singura masura nu fusese luata…

Multi dintre noi ne-am gandit la copiii cu parinti fumatori, care „sudeaza” tigara dupa tigara, sau „cui dupa cui”, cum se spune (de la zicala „mai bate un cui in sicriu”) in prezenta copiilor. Multi ii compatimeam si ne gandeam ca, probabil, plamanasii lor sunt cel putin la fel de afumati precum cei ai parintilor… Diferenta dintre acei micuti si parintii lor era ca adultii cu pricina alegeau, cu buna stiinta, sa fumeze, in timp ce micutii nu aveau de ales si trebuiau sa inhaleze fumul extrem de daunator al celor care, cel putin teoretic, ar trebui sa le urmareasca in totul doar binele…

smokerex0803_468x333

Foto

Iata insa ca exista o prima initiativa responsabila venita din partea unor autoritati publice. Nu de la noi, din pacate dar, fie vorba intre noi, nici nu ar trebui sa ne surprinda prea mult… Putin cam malitioasa „vorba” de care spuneam, e drept, dar cred ca, cel putin momentan, sunt extrem de putine motivele care ne-ar putea convinge de contrariul acesteia… Articolul a aparut initial pe portalul descopera.ro.

Chiar daca este vorba despre propriile masini si propriii copii, canadienii din provincia Columbia Britanica vor fi amendati daca vor mai fuma in masina, atata timp cat in ea sunt prezenti si copii cu varsta sub 16 ani.

Noua prevedere urmareste protejarea copiilor de efectele nocive ale fumatului pasiv. Politistii vor fi autorizati sa opreasca orice masina “suspecta” – una in care se banuieste ca ar fuma cineva in prezenta copiilor – si sa aplice o amenda de peste 100 de dolari. Regulamentul va intra in vigoare in primele zile ale lunii aprilie. Prevederi similare exista si in legislatia provinciilor canadiene Ontario si Nova Scotia si a teritoriului Yukon.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: