Publicat de: Adrian | mai 7, 2009

Mersul la biserica prelungeste viata

Traim intr-o societate care a inceput sa promoveze sportul ca stil de viata. Vedem din ce in ce mai multe persoane care fac jogging, alearga, merg cu bicicleta sau pe role sau, pur si simplu, aleg sa mearga pe jos distante mai mari, din dorinta de a avea o sanatate mai buna si de a-si prelungi, pe cat posibil, viata.

Dar nu la acest gen de mers (benefic, dealtfel) ma refer atunci cand spun ca o serie de cercetatori au ajuns sa confirme efectele benefice pe care le are in viata credinciosilor practicarea disciplinelor crestine. Dupa o serie intreaga de studii legate de virtutile postului, ale rugaciunii, ale citirii Bibliei in mod regulat, a venit si randul mersului la biserica, indeletnicire careia astazi parca din ce in ce mai putini oameni ii vad rostul si beneficiile pentru inviorarea sufleteasca si impartasirea cu confratii intr-ale credintei. Este drept, de multe ori retinerile se datoreaza si faptului ca noi, crestinii, uitam prea adesea de valorile transmise noua de Mantuitorul si ne ingaduim comportamente, vorbe sau gesturi pe care inaintasii nostri nu si le-ar fi permis, indiferent de stimulii la care ar fi fost supusi.

church

Foto

In fine, ideea este ca, pe fondul aparitiei unor glasuri din ce in ce mai puternice care spun „Stop mersului la biserica”, este bine sa stim ca exista inca cel putin un argument care sa ne determine sa perseveram si „sa nu obosim pe cale”, in ciuda pretextelor pe care ajungem prea lesne sa le imbratisam si sa ni le insusim. Dincolo de beneficiile spirituale, de inchinarea intr-un glas cu alti coreligionari, cu alti frati intru Christos, dincolo de faptul ca alegem sa ne detasam (macar ocazional) de tumultul cotidian si sa ne concentram atentia asupra lucrurilor „de sus, nu a celor de jos”, se pare ca exista si beneficii mai putin spirituale, insa deloc de neglijat. Citez dintr-un articol din Cotidianul, preluat de portalul astazi.ro:

Credinţa prelungeşte viaţa
Oamenii care nu participă la slujbe religioase sunt supuşi unui risc dublu de a muri în următorii opt ani decât cei care participă o dată pe săptămână, arată un studiu al specialistului în demografie Robert Hummer, care a urmărit o comunitate din 1992.

De asemenea, Daniel Hall, preot episcopal şi chirurg, a descoperit că mersul la biserică aduce vieţii un surplus de doi sau trei ani. Încercând să explice fenomenul, sociologul Neal Krause a urmărit 1.500 de subiecţi pe durata a mai mulţi ani. El a observat că enoriaşii se simt câştigaţi atunci când biserica le oferă sprijin social şi că cei care oferă acest ajutor se simt infinit mai împliniţi. Un exemplu de practică religioasă cu efecte terapeutice este postirea pentru curăţarea păcatelor. Dacă este ţinut cum trebuie, postul poate induce o stare de claritate şi chiar de euforie şi le poate insufla practicanţilor sentimentul de împlinire.

Publicitate

Răspunsuri

  1. Din punct de vedere al echilibrului emoțional, orice om are nevoie de cel puțin doua mari împliniri: sentimentul de speranță și sentimentul de siguranță!
    Enoriașii mai puțin bigoți au de-a face cu o mai stabilă liniște sufletească decât cei care mereu se confruntă cu o mare neîncredere și neîmplinire…
    Enoriașii mai puțin libertini au parte de ceea ce s-ar putea numi umanul experimentat în cotidian…
    In orice caz un suflet care se implică în activități civice, caritabile sau comunitare are un mai mare grad de mulțumire legat de apartanență și de incluziune socială!!!

  2. Muratorianule, ca de obicei, e o placere sa stiu ca imi calci pragul.

    Adevar grait-ai vizavi de multumirea/ implinirea sufleteasca. E nevoie de profunzime in relatia noastra cu Dumnezeu, care sa fie exprimata inclusiv prin prezenta noastra la biserica.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: