Publicat de: Adrian | octombrie 21, 2010

Deputat roman: „am aflat la televizor ce-am votat”

Cine spunea ca avem prea multi parlamentari, nu doar ca a avut dreptate ba, indraznesc sa o spun, chiar a exagerat numarul minim de astfel de demnitari de care am avea nevoie, ca natie. La modul in care stau lucrurile in Romania – si, iata, de douazeci de ani se pare ca au functionat relativ bine, pana sa vina criza si sa rastoarne lumea cu dosul in sus, cutez sa afirm fara sfiala ca Parlamentul Romaniei poate functiona foarte bine nu cu 300 de parlamentari, cum s-a propus la un moment dat, ci doar cu liderii de grupuri parlamentare, ceea ce este un scenariu chiar mai optimist decat cel pe care il avansasem ieri, respectiv cate un singur parlamentar pentru fiecare judet al tarii.

Motivele care ma determina sa fac astfel de afirmatii care unora li se pot parea de-a dreptul aberante? Faptul ca, in realitate, el functioneaza DEJA in aceasta formula, chiar daca pe statele de plata suntem nevoiti sa tinem aproximativ 500 de exemplare cu cefe groase si obraji asisderea. Acum avem si dovada, multumita unuia dintre „alesii neamului”:

‘M-am aflat in plen, marti, si am votat. Sincer, am aflat de la dumneavoastra, in conditiile in care erau foarte multe proiecte de lege. Eu imi asum eroarea. E culpa liderului de grup care face semnul sus, jos, cum sa votam. Degetul ni s-a aratat intr-un sens. Am apasat 1 si 4’, a spus Boldea.
Sursa: http://www.newz.ro/stire/113547/boldea%2C-pdl%3A-sincer%2C-am-aflat-de-la-televizor-ce-am-votat.html

Concluzia e una singura: daca, dintr-un grup intreg, doar unul singur gandeste (CUM gandeste, nu mai comentez acum…), mi se pare de-a dreptul aberant si halucinant sa ii platim de la bugetul si asa subtiat drastic pe ceilalti parlamentari care nu fac altceva decat sa urmareasca degetele celui dintai si apoi sa apese niste butoane… La urma-urmei, cu totii admitem ca in Romania exista un singur „Dorel” care munceste, si zece – cincisprezece care stau pe tusa, se uita, sparg seminte ori trandavesc… De ce ar face exceptie si Parlamentul Romaniei? Chiar asa… insa, daca am fi suficient de onesti si de maturi, atunci intrebarea adevarata ar fi aceasta: daca unul singur face treaba, de ce i-am mai plati pe ceilalti??? Si atunci, nu am dreptate cand spun ca Parlamentul Romaniei POATE functiona – si chiar functioneaza – doar cu ajutorul liderilor grupurilor parlamentare? Ei gandesc, daca gandesc, ei iau decizii, ei spun pe ce butoane sa se apese dar, in final, apasa DOAR pe butonul lor… Pai nu ar fi mai bine si mai ieftin sa se cumpere un soft (sunt sigur ca firma care sa il vanda la suprapret ar putea fi identificata rapid!), o aplicatie informatica utilizabila in sistemul actual de vot, care sa ii multiplice optiunile liderului de grup cu 10, 15, 20 sau chiar mai multe specimene, adicatelea, altfel spus, cu numarul exact al membrilor actuali ai grupului sau? Tehnic, lucrurile nu ar fi deloc diferite, insa din punct de vedere economic si chiar moral, diferentele ar fi enorme…

Apropo de moralitate… Probabil ca ne vor mai trebui cel putin 20 de ani pana cand sa invatam, ca natie, faptul ca alesii reprezinta in Parlament nu interesele partidului pe listele caruia au candidat, ci pe cele ale naivilor care i-au votat… Poate ca atunci vom invata ce inseamna responsabilitatea de a citi macar actele normative supuse analizei si criticilor legislativului si, mai ales, de a vota conform constiintei noastre si intereselor natiei care ne-a cocotat in fotoliille moi din piele, si nu conform degetelor indreptate in sus sau in jos ale vreunui lider de grup… Sau, daca tot ne incapatanam sa pastram acelasi efectiv de parlamentari (similar ca marime cu cel din Statele Unite ale Americii, desi avem o populatie de aproximativ 11 ori mai mica), macar sa alegem doar liderii de grup si, in locul celorlalte marionete, sa asezam in fotolii niste urangutani sau babuini dresati… Ei vor reactiona la fel cand vor vedea degetele liderilor, vor vota cu aceeasi seninatate si obedienta, fara sa comenteze nimic… In plus, pe langa faptul ca nu vor costa nici a zecea parte din cat ne costa un parlamentar incompetent, de la urangutani si babuini stii clar ca nu te poti astepta sa treaca de la un partid la altul… Sunt niste animale mult mai loiale… si, cu siguranta, mult mai dedicate activitatilor pentru care au fost dresate… Nu urmaresc filme deocheate sau meciuri in timpul sedintelor, nu au pretentii financiare, nu cer consilieri, soferi, secretare tinere si blonde… Ce sa mai… daca tot suntem considerati a fi cetatenii unei tari bananiere, macar sa avem si niste maimute in parlament… Dar unele reale…Răspunsuri

  1. De necomentat! E mult prea penibilă situaţia! Ai zis bine, Adrian: până şi animalele sunt mai inteligente şi mai loiale! Halal!

  2. In conditiile in care ei voteaza in lipsa ( a se citi numaratoarea facuta de R. Anastasie) te mai mira ceva?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: