Publicat de: Adrian | decembrie 13, 2010

Stat social? Poate, dar in limitele bunului simt!

Multe, foarte multe dezbateri pe tema Romaniei ca stat social. Este sau nu necesar ca tara noastra sa se defineasca drept un stat social? La prima vedere as fi tentat sa aleg ori o extrema, ori pe cealalta. Ori sa ma opun categoric, spunand ca m-am saturat sa muncesc pe rupte pentru a tine in spate toate lichelele care nu au auzit in viata lor sunand ceasul desteptator si nu stiu ce inseamna sa trudesti pentru bucata de paine, ci stau ca niste pramatii si asteapta „dreptul lor” de la Stat, adica de la noi, de la mine si de la tine, ori sa ma inmoi nejustificat de mult si sa marsez pe cartea socialistilor care spun ca toti suntem egali, care militeaza pe drepturile omului si pe faptul ca Statul trebuie sa intervina si sa ii ajute pe acei membri ai sai care nu isi pot asigura mijloacele de trai.

Cred insa ca exista nu doar extreme, ci si variante corecte si mult mai morale decat ceea ce se incearca a se promova, in virtutea unui populism socialisto-comunist extrem de pagubos si de frustrant pentru cei care intr-adevar muncesc. Sunt pentru ajutorarea celor care NU POT sa munceasca, sunt pentru asigurarea unui trai decent pentru cei care, din pricina unei dizabilitati sau a unei incapacitati temporare ori permanente, chiar daca s-ar stradui, nu ar putea munci pentru a-si asigura painea cea de toate zilele. Da, pentru acestia Statul este si trebuie sa se simta dator sa intervina, sa protejeze, sa ocroteasca. Insa voi fi intotdeauna impotriva sistemului nedrept, perpetuat nepermis de mult, in care unii muncesc pe rupte, iar altii nu stiu decat sa strige in gura mare ca ei au drepturi si ca sunt discriminati, facand tot felul de mis-masuri pentru a beneficia de ajutoare sociale sau de indemnizatii de handicap ori prezentandu-se la cantinele sociale in masini germane de mii de euro, vorbind la telefoane mobile scumpe, locuind in palate de prost gust sau in viloaie de sute de metri patrati. Pe acestia, da, indraznesc sa spun, i-as exclude de tot si nu le-as arata nici un pic de ingaduinta. Dealtfel, nu cred ca este nici anti-european, nici anti-crestin a se proceda in felul acesta, intrucat principiul biblic „cine nu munceste, nici sa nu manance” ramane la fel de valabil astazi ca atunci cand a fost scris… Iar lucrul acesta poate fi extins in toate sferele domeniului social – de la indemnizatiile pentru cresterea copilului, la care ar trebui sa aiba acces DOAR cei care au contribuit cel putin o perioada egala cu cea in care se va plati, la ajutorul de somaj, unde ar trebui sa se beneficieze doar de cuantumul sumelor cu care s-a contribuit, si pana la ajutorul social, care ar trebui acordat mult mai atent si DOAR acolo unde este cazul si unde intr-adevar nu se poate pune problema asigurarii mijloacelor de subzistenta prin propriile forte (din motive de neputinta, nu de rea vointa!…).

Prin urmare, raspunsul meu la dilema „Romania – stat social” este cat se poate de categoric: da, poate, insa cu discernamant si DOAR in limitele bunului simt!


Răspunsuri

  1. Ai dreptate, Adrian! Păcat că am cam pierdut noţiunea „bunului simţ”. Românii, în general.
    Atâta vreme cât mulţi beneficiari de ajutoare vin să ridice banii în…Mercedes… ce să mai spui? E multă risipă pentru unii care nu merită acest efort. În vreme ce mulţi necăjiţi (cu adevărat defavorizaţi) sunt prea puţin ajutaţi. Mai e mult până vom pune la punct şi acest aspect.

  2. Alex, dragule, sper ca aceasta pierdere de care spui sa nu fie una iremediabila… Inca mai sper…

  3. Pentru că-i vremea colindelor, îţi urez din inimă să ai un Crăciun fericit! Ţie şi celor dragi, Bunul Dumnezeu să vă dăruiască tot ce e mai bun!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: