Publicat de: Adrian | februarie 14, 2011

Catedrala Mantuirii Neamului se construieste si din banii nostri

Parca mai ieri-alaltaieri a aparut Baselul pe la televizor, uitandu-se convingator inspre camere si incercand sa pledeze in favoarea masurilor de austeritate impuse de guvernul care si-a permis sa fure un sfert din salariile bugetarilor pe motiv ca „nu sunt bani”. Parca de-abia ne-am invatat sa ne aducem de acasa medicamentele atunci cand suntem internati in spitale, ridicand deopotriva intelegatori si neputinciosi din umeri… deh… Nu sunt bani… Parca mai ieri a aparut micul Boc la teveu aratandu-si muschii si spunand ca, gratie masurilor luate cu competenta de Guvern, incepem sa ne mai revenim din criza, astfel incat, prin marea marinimie a clicii pe care o conduce, ne restituie o parte din procentele furate din salarii. Insa numai de acum incolo, nu si din urma. Deh, vorba copiilor care, jucandu-se, se mai sicaneaza uneori zicand „mortul de la groapaaaa, nu se mai dezgroooapaaaaa”, semn clar ca jucaria ta e de acum a lui, a cantaretului de ocazie.

Trebuie sa recunosc ca ma depaseste o anumita inconsecventa a clasei politice romanesti. Nu sunt bani, inchidem spitale sau le transformam in cu totul altceva, blocam ani de zile proiecte importante de infrastructura, taiem din salarii, impozitam pensiile, majoram cota TVA, preturile la TOATE produsele, jecmanim in dreapta si in stanga in numele atotputernicei si invicibilei Crize. Insa, in acelasi timp, Mititelul apare la teveu si spune ca sunt bani, ca partea cea mai grea a crizei a trecut… Si, ca sa fie si mai convingator, in plina criza financiara face o pomana de doar zece milioane de lei (adica aproximativ doua milioane si jumatate de Euro!!!) celei mai bogate organizatii din Romania: Bisericii Ortodoxe Romane (sursa).

Nu am nimic impotriva construirii Catedralei, ba dimpotriva. Consider insa ca este sfidator, pe de o parte, sa se doneze acel teren PUBLIC unei organizatii PRIVATE in curtea celei mai reprezentative cladiri de patrimoniu a Romaniei si, pe de alta parte, ca Statul sa se implice financiar, din bugetul la care am contribuit cu totii, in construirea acestei Catedrale. Va fi frumoasa, nimic de zis, va fi o cladire deschisa publicului, insa nu va fi a publicului, ci a unei organizatii. Eclesiale, ce-i drept, insa a unei organizatii distincte de Stat.

Decent si NORMAL ar fi fost ca, in cazul in care se doreste donarea si a terenului, si a unei sume considerabile catre aceasta organizatie (suma care sunt in stare sa pariez, desi nu-mi sta in fire, ca nu va fi in nici un caz singura), se se organizeze un referendum national in cadrul caruia oricare dintre contribuabilii la acest buget si la acest patrimoniu national sa se poata pronunta. Sunt sigur ca, daca s-ar fi optat pentru asa ceva, rezultatele ar fi fost dezamagitoare pentru acesti guvernanti pomanagii care incearca in felul acesta sa isi cumpere, pe cheltuiala noastra a tuturor, atat voturile UNORA, cat si o privire binevoitoare din partea Cerului pe care spera ca-l vor impresiona prin acest „Da” iresponsabil.

Din pacate insa, pe principiul „cainii latra, ursul trece”, asa cum s-au donat de-a lungul timpului numeroase cladiri de patrimoniu (una dintre cele mai notabile fiind, fara indoiala, cea a fostului Parlament al Romaniei, cunoscuta mai nou drept „Palatul Patriarhal”) si cum s-au construit sute de biserici ale aceleiasi organizatii PRIVATE din fonduri PUBLICE, probabil ca se vor mai intampla si in continuare. Aceasta insa nu inseamna ca este un semn al normalitatii, doar pentru ca multimea pe care, din pacate, o reprezentati atat de nedemn si de neprofesionist, nu protesteaza mult mai vehement decat o face, pe alocuri.

Catedrala merita construita, insa din sursele proprii ale Bisericii. Pentru ca, fie vorba intre noi, are de unde. Are zeci de mii de hectare de pamant, de paduri, de cladiri, are numeroase conturi bancare in toate valutele uzuale, sute de masini luxoase si inca acumuleaza, chiar daca adeseori unii prelati aleg mai degraba sa se vaite. Iar in final, daca ar fi fost intr-adevar construita din jertfele crediciosilor, atunci ar fi fost realmente ceva demn de aplauze si de admiratie, ceva care sa se apropie de idealurile marete cu care este asociata. Insa asa, cu tot respectul o spun, un vis nobil se transforma intr-un circ ieftin, condus de niste avari care niciodata nu se vor indura sa ia din ce este al lor, stiind ca pot atenta la ceea ce este al altora… sau SI al altora…

A, inca ceva, inainte sa inchei. Nu de alta, dar sa imi intelegeti  macar in parte revolta vizavi de aceste gesturi nu doar iresponsabile, ba chiar sfidatoare. Conform unui articol din Ziarul Financiar, „Romania se injecteaza cu datorii noi de un miliard de euro lunar ca sa functioneze”. Si inca una, din aceeasi sursa: „Datoria publică a continuat să crească anul trecut într-un ritm rapid de 32%, în condiţiile în care statul s-a împrumutat masiv şi a ajuns la un nou maxim istoric de 194 mld. de lei (46 mld. de euro), iar ponderea în PIB a fost de 38%. Practic, datoria publică a crescut de la 35 la 46 mld.” (Ziarul Financiar). Cruda realitatea, nu-i asa? In ciuda asigurarilor gonflabilei noastre clase politice… Si, parca, in lumina acestor cifre naucitoare, revolta mea nu mai pare chiar atat de nepotrivita, ba din contra…


Răspunsuri

  1. mai mult decat tot ce-ai scris aici, in plus fata de argumentatia ta, catedrala este si ingrozitor de urata. visul construirii ei nu este deloc nobil si nici mijloacele nu sunt nici nobile si nici elegante -mai curand cinice…

    acest proiect este o rusine. din absolut toate punctele de vedere.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: